Beograd u novom vizuelnom kontekstu

Poznato je da se Beograd, u turističkom smislu, nikada nije proslavio svojim vizuelnim identitetom, paletom suvenira i sl. Najzad, došlo je i njegovih pet minuta slave!
Kulturni centar Beograda i Beoizlog lansirali su novi suvenirski program „Bitka za Beograd“ zasnovan na čuvenom istoimenom plakatu našeg velikog ilustratora i karikaturiste Dušana Petričića.

Priča o plakatu „Bitka za Beograd“ je veoma zanimljiva: Nastao je sada već davne 1983. godine kao rezultat autorove saradnje sa Duškom Radovićem i Gradskim zavodom za zaštitu životne sredine. Shodno ovome, tema je borba za lepši i čistiji Beograd.

Petričić je iskoristio najpoznatiju konturu Beograda – profil tj. pogled na grad sa Zemunske strane. U veoma „zgusnutoj“ formi prepunoj dešavanja prikazani su „naši“ ili crveni i „oni drugi“ – neprijatelji tj. plavi.
I dok se Crveni svim silama trude da ga odbrane: ulepšaju, počiste i ofarbaju, plavi su se upeli da ga osvoje: isprljaju, zapišaju (ali bukvalno!) i unište… Na jednom mestu, autor je čak iskoristio i lik tadašnjeg gradonačelnika Bogdana Bogdanovića koga su plavi kidnapovali i beže sa njim u čamcu niz mutnu Savu…

Detalji sa ovog plakata iskorišćeni su tako što su i pojedinačno predstavljeni na suvenirima: šoljama za kafu, podmetačima, majicama… Print otisak celog plakata takođe možete kupiti u Beoizlogu po ceni od 470.00 din (malo preskupo, ali vredi :))
Takođe, umanjenu verziju možete kupiti na mouse pad-ovima kojih, istini za volju, trenutno nema u prodaji ali kažu – biće ponovo za koji dan. Eto, malo reklame za Beoizlog ali, prvenstveno za autora Petričića.

Inače, već sam pomenuo, Dušan Petričić je naš čuveni ilustrator i karikaturista. Negde sam pročitao „Jugoslovensko – Kanadski“ i smatram da mu ovaj opis ipak bolje stoji jer je ovde, kod nas, stvarao do ’91. gpdine a od tada na dalekom zapadu. Ipak, to ga nije omelo da na domaćem terenu ostane itekako prisutan. Nedavno je održao retrospektivnu izložbu u Muzeju primenjene umetnosti na kojoj je između ostalih eksponata bio izložen i čuveni plakat Bitka za Beograd.
Sarađivao je sa već pomenutim Duškom Radovićem a ilustrovao je, između ostalog, i knjige za decu Ljubivoja Ršumovića i Davida Albaharija.

I na kraju, da se prisetimo Beograda koji najzad ima čime da se predstavi :) Crveni i plavi i dalje vode istu bitku. Ipak, bar u ovom momentu se čini da crveni ipak imaju više šansi za pobedu.

M. Bronzic

Подели

Leave a Reply