Braća Hrvati nas mame na sve načine :)

Ako se po jutru dan poznaje, onda se po Beogradskom sajmu turizma poznaje predstojeća turistička sezona.

U skladu s prilikama, jasno je da ove godine nećemo u Tunis i Egipat a jasno je to i njihovim turističkim vlastima koje nisu uopšte ili su vrlo skromno nastupile na ovogodišnjem sajmu. Međutim, zato ove, kao ni svake prethodne godine, Crnogoraca i Grka nije nedostajalo kao ni Hrvata čija im je „Lijepa“ bila ovogodišnji zemlja-partner u organizaciji sajma.

kravata

Pošto „nijesmo poluđeli“ da idemo na „naše“ more koje nam je toliko dosadilo za sve ove godine muka i sankcija… to je nama „probirljivim“ srbima Crna Gora postala „out“ destinacija.
U „fancy“ krajeve severne Afrike ne kanimo (neka hvala :)), na Grčku i Tursku smo nekako već naviknuti, Španija nam je daleka i skupa…
Ostasmo mi srbi, belosvetski putnici, osuđeni na braću Hrvate koji su se, Bogu hvala, „rasprostrli“ širom centralne hale Beogradskog sajma.

zagreb

Jasno je da nas „susjedi“ ozbiljno planiraju i ove godine, kao i prethodne kad su nas onoliko spopadali reklamama sa TV-a (naravno, onim najskupljim u prime time-u), bilbordima na svakom ćošku i na još kojekakve raznorazne njima i nama znane načine. Međutim zvanične statistike govore da je, ovog puta bukvalno, „teško žabu u vodu naćerati“. Naime, odziv i nije bio naročit i „seoba srbalja“ ka Lijepoj njihovoj (da ne budem sarkastičan pa da kažem „u kontra pravcu“) :) se nije dogodila (bar ne u većoj meri).

beo-zagreb-grad

Međutim, Hrvati su odlučni u nameri da nam budu dobri domaćini ako ne prošle, ono bar ove godine (treba ljudima dati šansu kad već imaju volju) te su ovoga puta otišli korak dalje. Kako bi se što više približili srbima pretvorili su se u nas same :) Središnja Hrvatska (Koordinacija turističkih zajednica županija Sisačko-moslavačke, Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske i Bjelovarsko-bilogorske) predstavila se u brošuri zvanoj „pasoš“ (crveni pasoš bez mane što prolazi grane… Balašević), po principu „govori srpski da te ceo svet razume“. A glavni grad (on, jelte, uvek i u svemu mora da predvodi) Zagreb se u jednom časopisu nađenom u moru štampanog materijala na sajmu predstavio ćirilicom (pohvalno, zar ne!?!) :)

zagreb-cirilica

E sad, taj „srpski“, naročito onaj u „pasošu“, osim pohvala, zaslužuje naročitu pažnju i analizu :) Na stranu sadržaj kojim su nam se „bratski“ predstavili potencirajući to „bratstvo“ na skoro svakoj strani, otimajući nam Gorana Bregovića i nesebično darujući Ljudevita Gaja čijom sam latinicom (Gajicom) eto, i ja napisao ovaj tekst (joj šta bi taj mučenik rekao kad bi video ovaj „pasoš“…) bejahu tu još svega i svačega napisano tako da pisac jedva i sam zna šta je hteo da kaže. Pojmovi „Slovensko“, „Slavensko“ i „Slovenačko“ su upotrebljeni na način da se nebi snašli ni oni koji, eto baš znaju sve te razlike i varijacije.

teci-savo-dravo-teci

Već na drugoj stranici, koja nosi dirljiv naslov „Pozdrav iz Zagreba“ piše ovako: „Grupa Film i Jura Stublić veliku popularnost dobivaju nakon koncerta u beogradskom Domu omladine, održanog u okviru akcije „Pozdrav iz Zagreba“. Pod tim je nazivom u januaru 1981. iz Zagreba prema Beogradu krenula velika novovalna karavana rokera…“

sajam-turizma-beograd

Priznaše par stranica posle da im je „Lijepu njihovu“ (ovog puta mislim na himnu) uglazbio, pardon, rekoše ispravno, ukomponovao, srbin Josip (Josif) Runjanin (ne likujte, i našu „Bože pravde“ je uglazbio slovenac Davorin Jenko) kao i dosta drugih pikanterija. Valja ih pročitati.
Izgleda da je na pomolu novi egzodus, ovoga puta srba iz Srbije :) ili era nove ljubavi sa Hrvatima :)

mirogoj

Da ne bude da preterujem, ne znam šta im bi, pod ruku mi je dopala i jedna zanimljiva brošura nazvana „Mirogoj“ koja propagira neku čudnu vrstu turizma tzv. „grobarski turizam“ gde su glavne atrakcije grobovi i grobnice slavnih i poznatih ’rvata. Naravno, na prvom mestu je predstavljeno večno počivalište prvoga hrvatskoga predsjednika doktora Franje Tuđmana! Rekoh, ne znam šta im bi, izgleda da su oni „poluđeli“ a ne mi ili ovi što ih, ni krive ni dužne, vazda prozivam:)


33 Sajam Turizma u Beogradu in Belgrade

Leave a Reply