Brending

BREND
Brend je sinonim za ime, žig ili marku. U suštini predstavlja dimenziju u svesti potrošača tj. njihov stav prema određenom proizvodu, usluzi ili kompaniji. Brend predstavlja percepciju o vama ili vašem proizvodu kao jedinstvenom, neponovljivom, kvalitetnom, posebnom…
Brend je ime koje ima svoju jačinu, visoku poziciju u svesti potrošača a jačina brenda je proporcionalna količini uloženog truda, sredstava i kreativnosti u izgradnji brenda. Važno je znati da se izgradnja brenda ne dešava na tržištu proizvoda već u svesti i glavama potrošača.

BRENDING
Ovaj pojam predstavlja pozicioniranje u svesti potrošača odnosno proces kreiranja stava potrošača o vašem proizvodu ili kompaniji. Snaga brenda direktno zavisi od pozicije koju vaš brend zauzima u svesti potrošača.
Brending je deo marketinga koji se u nekoliko poslednjih godina izdvoijo kao zaseban ili bar kao najvažniji deo marketinga. Stav potrošača o Vašem proizvodu ili kompaniji je presudan budući da u eri informacija i komunikacija potrošači biraju po svom nahođenju a ne, kao nekad, po savetu prodavca. Upravo u tome i leži ključ brendinga tj. procesa u kojem ćete se u svesti potrošača pozicionirati dovoljno visoko da se, uzimajući u obzir i druge parametre poput cene, dostupnosti i sl., odluči za kupovinu baš vašeg proizvoda.
Brending je svojevrsna predprodaja vaših proizvoda i usluga.
Zamislite samo svoj novi proizvod potpuno nepoznatog imena na istoj polici, sa ostalim brendiranim proizvodima iste vrste. Koje su šanse da se potrošači odluče baš za vaš proizvod?! Ili, dali biste radije letovali sa KonTiki-jem ili sa NikadČuo Travel-om?!
Jedino rešenje za vas je da i vi svoj proizvod brendirate na pravilan i efektan način. Obično se to u početku radi širokom i sveobuhvatnom reklamnom kampanjom kako bi se potrošači upoznali sa vašim imenom i proizvodom a potom bi kampanja trebala da zauzme kontinuitan, umereniji tok a da rezultati prodaje ostanu približno isti budući da ste već stekli poverenje i lojalnost dela potrošaća. Ukoliko je pritom vaš proizvod kvalitetan, povoljan i dostupan, rezultati će se multiplikovati a vaš uspeh je zagarantovan.
Takođe, jasno je da odmah nećete postati Coca Cola ali razlika je samo u jačini brenda a principi brendinfga su isti. Brend je brend!

INTERNET BRENDING
Internet brending je deo brendinga primenjiv na globalnoj mreži. Imajući u vidu moć, uticaj i veličinu interneta kao medija, reklo bi se, ako ne i najvažniji deo brendinga.
Sveobuhvatan brending podrazumeva “napadanje” potrošača preko svih medija i na sve moguće načine: PR, brošure, katalozi, direktna prodaja, novinski članci, promocije, plaćeni oglasi, bilbordi, radio reklame, TV spotovi i naravno Internet!
Suština internet brendinga je pozicionirate vaš proizvod ili uslugu kao opštepoznat pojam i opšteprihvatljivu pojavu u svesti korisnika interneta.

ZAŠTO INTERNET?
Važno je spoznati pravo mesto interneta na listi prioriteta pri izboru medija za brendiranje. Internet svakako zauzima veoma važno mesto. Zamislite samo gledanost jedne televizije s nacionalnom pokrivenošću ali i posećenost nekog važnog i velikog sajta i svoju TV reklamu koja traje 34 sekunde i vaš baner koji traje nedelju dana. “Posetioci” za razliku od “gledalaca” imaju priliku da se mnogo bliže i bolje informišu o vašem brendu budući da će ih link odvesti direktno na vašu web prezentaciju.
Čak i da vam Internet kao medij nije interesantan, neki potrošač kome “zagolicate” maštu će poželeti da se detaljnije informiše o vama i vašem proizvodu i ponajpre vas potražiti na internetu zbog njegove dostupnosti. Ukoliko vas nema na internetu rizikujete da ozbiljnije poljuljate svoj stečeni ugled. Koja iole ozbiljnija kompanija još nema svoj sajt? Razmislite o tome!

One Response to "Brending"

  1. Škola preduzetnistva » Šta je brending (branding)?! Posted on November 16, 2011 at 8:13 pm

    […] Preuzeto sa bronzic.com […]