Brendiranje – vrednost brenda

Brend dizajn ili izgradnja brenda je izuzetno dugotrajan i mukotrpan ali poželjan, čak i neophodan posao. Svaki privredni subjekat, proizvod ili usluga može da bude brend a proces stvaranja brenda treba da počne već prilikom osnivanja tj. kreiranja proizvoda / usluge.

Iluzorno je očekivati da novokreirani brend odmah to i postane u pravom smislu reči odnosno da stekne planiranu vrednost već sa prvim pojavljivanjem u javnosti. Brendovi imaju svoju manju ili veću vrednost.

Nemoguće je stvoriti brend preko noći. Brendiranje je dugotrajan proces koji zahteva dugoročno planiranje, ulaganje sredstava, energije, kreativnosti i originalnosti, brižno planiranje kanala promocije i distribucije i sl. su osnova za stvaranje “jakog” brenda. Isto tako, brend može izgubiti na svojoj vrednosti ukoliko se zapostavi i zapusti na duži vremenski period.

Brend menadžment je ključna komponenta marketing menadžmenta.

Brendovi vrede onoliko koliko ih potrošači prihvataju i koliko emotivno reaguju na njih prilikom susreta sa njima. Brendovi se u svesti potrošača identifikuju sa očekivanom vrednošću, i kao takvi predstavljaju izraz “obećane” vrednosti.

Brend je najznačajnija imovina preduzeća i najveća njegova vrednost. Ta teza je važna ne samo za proizvodna, nego i za uslužna preduzeća. Sve leži u reputaciji marke i kolektivnom znanju u kompaniji.

Napisao: Miroslav Bronzić