Da li će Google+ uništiti Fejsbuk?!!

Internet velesila broj 1, svemoćni Google rešen je da doskoči i pobedi internet gigant br. 2, Facebook. Da li je na pomolu novi internet rat?!
Naime, društvena mreža „Google+“ je već treći pokušaj Google-a da pobedi „Fejs“. Prvi pokušaj je društvena mreža „Orkut“ o kojoj , bar domaća javnost zna vrlo malo a drugi pokušaj je nešto čuveniji Google Buzz o kojem sam već pisao (ovde).

Prema podacima koje je objavio Ancestry.com, društvena mreža Google+ je već privukla 10.000.000 korisnika.

Inače, Google+ je društvena mreža koja neverovatno liči na popularni Fejsbuk i ima vrlo sličan koncept, naravno, sa izvesnim razlikama i to baš onim razlikama koje „gađaju“ Fejsbukove slabosti… Struktura home stranice je skoro identična, ali u Google stilu – bela pozadina, malo boja, jednostavnost i lakoća korišćenja.

Razlika između Google+ i Facebook-a je najočiglednija u tome što je Google+ podešen tako da omogući korisnicima da komuniciraju unutar odvojenih grupa svojih prijatelja. Umesto da postave status koji će ići svima, Google+ nam je omogućio da napravimo Circles iliti zatvorene krugove (grupe) prijatelja, familije, poznanika, kolega sa posla, poslovnih partnera… a svoje statusne poruke delite unutar tih zatvorenih krugova što je neverovatno dobar način tj. mogućnost da izbegnete određene persone kao što je npr. vaš šef. :)

Servisi koje omogućava Google+ su Circles, Hangouts, Instant Upload, Sparks i Huddle.

Circles – nešto nalik grupama na Fejsbuku odnosno Tviter listama. Ima vrlo primamljiv i „friendly“ interfejs i omogućen drag-and-drop sistem. Uprvo ovo je jedna od najočiglednijih komparativnih prednosti u odnosu na Fejsbuk.

Hangouts – je nov servis koji služi za grupni video chat. Zanimljivo je što se automatski uključuje kamera samo za onog korisnika koji govori. Pronalaženje korisnika sa kojima želite da četujete zahteva prelazak na Stream, gde se vide svi dostupni korisnici. I ovaj servis može postati jedan od značajnih aduta Google+ u odnosu na Fejsbuk.

Instant upload – podseća mnogo na Fejsbuk albume i slike, ali sa editorom. Lak je za korišćenje i dobro je organizovan. Dobar dodatak bi možda bili predefinisani filteri za fotografije.

Sparks – Ovde dolazi do izražaja svrha nedavno objavljenog Google +1 servisa. Sparks imitira servis za preporuku sadržaja koji se deli na Internetu a koji je zasnovan na +1. Da bi se ovo u potpunosti razvilo, iako je Google +1 dobro prihvaćen, verovatno će trebati vremena.

Huddle – grupni chat izmedju članova. Grupe koje se ovde koriste su iste one koje korisnik napravi u Circles.

Međutim, ni Fejsbuk ne sedi skrštenih ruku. Naime, on planira da proširi svoje usluge integrisanjem tehnologije za video chat. O ovome je već postignut dogovor sa kompanijom “Skype”.
Takođe, ovaj posao mogao bi da dovede do produbljivanja saradnje “Facebook” i “Microsoft”, koji je nedavno kupio kompaniju “Skype” (za neverovatnih 8,5 milijardi dolara)

Društvena mreža Facebook trenutno ima 750 miliona korisnik a novi video servis koji postaje trenutno aktivan, mogao bi doprineti i rastu popularnosti “Skype”, koji broji oko 145 miliona redovnih korisnika.

Gde će i kako će Google+ u ovom haosu pronaći svoje mesto ostaje da se vidi. “Ko preživi, pričaće”

Za sada je Google+ dostupan samo uz poziv a možete se prijaviti i na home page-u https://plus.google.com/welcome

2 Responses to "Da li će Google+ uništiti Fejsbuk?!!"

 1. Bronzic
  Bronzic Posted on July 19, 2011 at 7:39 am

  Hvala :)
  Baš sam se plašio da je sve isuviše konfuzno obzirom da je sve novo i niko, manje-više, ništa ne razume :)
  Srdačan pozdrav!
  Miroslav

 2. […] o Google + društvenoj mreži saznajte ovde […]

Leave a Reply