Kada na „prostom“ srpskom jeziku kažemo Veb dizajn obično nam svašta pada na pamet a veb dizajner, e to je „onaj što pravi sajtove“ a obično i nije dizajner već programer ili šta već…?

Do skoro sam imao običaj da se klijentima predstavim kao veb dizajner a odmah potom im objašnjavao da, bar u mom slučaju, to shvate doslovno i bukvalno. Dakle, onaj koji samo dizajnira sajtove i/ili njihove grafičke elemente tj. kreira njihov izgled (u vizuelnom, funkcionalnom i organizacionom smislu). Sve ostalo (kodiranje, programiranje, optimizaciju…) rade neki drugi „dečaci“ :)

I pored ovog silnog objašnjavanja uvek me je pratio osećaj da im tek sad ništa nije jasno… Onda sam uveo termin“Dizajner korisničkog interfejsa za veb“ koji takođe nije baš najsavršeniji za opis onoga čime se bavima ali, „ko razume, shvatiće“ … :)

Dizajner korisničkog interfejsa za veb se bavi kreiranjem izgleda (dizajnom) grafičkih elemenata na veb sajtovima, od dizajna dugmića ili linkova pa do raznoraznih aplikacija i njihovih elemata…

333