Ekspanzija Hello Kitty brenda

Brend Hello Kitty (ハロー キティ), je redak fenomen u svetu koji svakim danom postaje sve popularniji i koji živi takoreći sam od sebe a poslednjih nekoliko godina doživljava naročitu ekspanziju.

Čuvena Hello Kitty, maca sa velikom crvenom mašnom, rođena je pre trideset šest godina u Japanu. Njen tvorac, japanski dizajner Juko Šimicu (Yuko Shimizu) kreirao je njen lik bez usta jer je smatrao da joj nisu potrebna jer ona govori iz srca te je tako razumeju deca širom planete.

Kreirana je na način da predstavlja kawaii, segment japanske popularne kulture. Osim velike crvene mašne, karakterističan je i rep podšišan na karakterističan „japanski“ način.

hello-kitty

Danas je čuvena širom sveta i nije popularna samo među decom tj. devojčicama već i među odraslima i većina njih koriste neki od predmeta sa njenim likom – mobilni telefon, odeću, školski pribor itd.

Od, sada već davne, 1974 godine, lik male simpatične mačkice postao je sinonim za brend a njen lik se, gotovo neverovatno, koristi i na najčudnijim proizvodima kao što su kantice motornog ulja, automatske puške, izduvnie sistemi, tosteri, vibratori…

hello-kitty-vibratori

Da ne bude zabune a i zanimljivo je za ispričati, Hello Kitty vibratore kompanija je lansirala kao masažere za vrat međutim zbog svog karakterističnog oblika poslužili su svrsi u porno filmovima pa je kompanija reagovala tako što je sporne proizvode povukla sa tržišta i iz prodaje.

Povodom 35. Rođendana ljupke mace predstavljen je kratak film u kome se prikazuje kako se Hello Kitty menjala iz godine u godinu. Pogledajte:

Vlasnik prava je japanska kompanija Sanrio koja je već 1975. Godine lik Hello Kitty aplicirala na novčanike. 1976. Godine brend je dospeo i u SAD od kako njegova slava neprestano raste.

hello-kitty-brand

Brend Hello Kitty se globalno licencira i ima godišnju zaradu od jedne do pet milijardi dolara.

Leave a Reply