GOLOTINJA U REKLAMI – ZA ILI PROTIV?!!

Kako obnažena ženska (ili muška) tela i povišen procenat erotike u reklamama utiču na prodaju proizvoda i stvaranje brenda?
Zavisi! Svakako, svedoci smo svakodnevne i sveprisutne erotike (čak i seksa) u domaćim i stranim reklamama. I pored toga što Zakon o reklamiranju zabranjuje nepristojan sadržaj u reklamama, svakodnevno gledamo bilborde, reklamne TV spotove i sl. koji nedvosmisleno preteruju sa erotikom i nepristojnošću. Budući da nisam pravnik ne mogu da sudim jeli to kršenje zakona ili tzv. “rupa u zakonu” kroz koju se mnogi provlače. Zavisi i ko šta smatra nepristojnim. Po kulturnim i društvenim normama, naročito u umetnosti, biti “ko od majke rođen” uopšte nije nepristojno…

S druge strane, kako se proizvođači čipkastog donjeg veša uopšte mogu reklamirati nego u gaćama?! Ili, kako proizvođači kondoma mogu da naprave reklamu a da seks nije osnovna poruka? Definitivno, koketiranje sa erotikom i seksom u reklamama može imati smisla i efekta. Nasuprot tome, neukus i preterivanje mogu dovesti do negativne reakcije javnosti i neželjenih efekata. Zapitajte se čemu plaćati preskupe televizijske termine ako gledaoci (u porodici i sl.) prebacuju kanal kada kreće vaša reklama…

Poruke tipa: “Prilagodljiva svakoj podlozi” (za pneumatike) ili “Jeste li kresnuli jutros” (za akumulatore) svakako prevazilaze granice pristojnosti ili bar igraju po ivici nečijih živaca. Da ne kažem da spadaju u grupu prostačkih i “šoferskih” gde im možemo pridružiti i one za motorna ulja i sl. ali, i tu postoji to “ali”, čuveni Pirellijevi kalendari se smaju umetnošću!

Psihološki posmatrano, erotika u reklamama treba da dotakne svest posmatrača i probudi želju za posedovanjem dotičnog seksualnog objekta tj. razgolićene manekenke u slučaju muške ciljne grupe. U suprotnom slučaju, razgolićeni muškarci su relativno ređa pojava u svetu reklama i propagande uopšte. Razlog tome treba tražiti u društvenim shvatanjima o ulozi žena a i u shvatanju da je pojava muške golotinje uveliko nepristojnija od isticanja ženske golotinje. Čak štaviše, u novije vreme s pojavom metroseksualizma i homoseksualnih sloboda muška golotinja je, opet, sve češće namenjena toj populaciji.

Sve u svemu, nameće se zaključak da je golotinja u reklamama namenjena uglavnom muškoj ciljnoj grupi te stoga treba razmisliti za koje proizvode primenjivati ovakvu marketing strategiju. Ako je u pitanju pivo, fudbal, motorna ulja i drugi “muški” proizvodi onda će erotika imati efekta. U suprotnom, mogli bi izazvati kontraefekat i bojkot potrošača.
Nemojte da Vam padne na pamet da u reklamu za sladoled, koji uglavnom konzumiraju deca, stavite izazovni mazni glas koji poziva i podseća na svašta ili “cenzuru” na štapić koji liže izazovna plavuša – užas! Možda se sećate reklame pa znate o čemu govorim!?!

Evo jedne slične:

One Response to "GOLOTINJA U REKLAMI – ZA ILI PROTIV?!!"

  1. Izrada Sajta
    Izrada Sajta Posted on August 23, 2013 at 4:09 pm

    Svakako ne treba preterivati. Ograničena seksualnost je više nego poželjna …

Leave a Reply