Google pretraga po glasu i slici

Mogućnost pretraživanja sadržaja na internetu uz pomoć glasa i slike odavno nisu „novotarije iz Google-a“ na koje smo već navikli međutim, još uvek je ovakva vrsta pretraživanja sadržaja rezervisana samo za naprednije korisnike. Čini mi se da je neupućenost jedan od glavnih razloga za ovakvu situaciju.

Slična je situacija i sa drugim Google-ovim naprednim i nadasve korisnim servisima. Npr., nedavno sam na radnom stolu, ispred računara jedne učenije osobe video stari „debeli“ već iscepan rečnik engleskog jezika. Na moje pitanje šta će joj to, dobih odgovor kako joj puno znači i pomaže da rastumači neke stvari na internetu… Ostavši zapanjen, kad se sabrah objasnih joj šta je i kako se kodisti Google translater te moja zapanjenost za tili čas pređe na drugu stranu „Lažeš me da ovo postoji…“ :)

Da ne pominjem to što ljudi koji se ne skidaju sa Fejsbuka nikad nisu ni čuli za Google+ i sl.

Iskreno, pretragu po glasu ni ja nešto baš ne koristim jer je dostupna samo na engleskom jeziku ali pretraga po slici je, bar za mene koji mnogo baratam sa istima, izum veka od neizmerne koristi!

Kako funkcioniše pretraga po slici?!

Jednostavno, u Google pretraživač slika http://images.google.com/ prevucite fotografiju sa vašeg računara ili sa weba i dobićete sve relevantne informacije o njoj kao i sve slične fotografije.

Ovo je idealno za mnoge stvari a jedna od njih je npr pretraga turističkih destinacija. Zamislite da ste negde na internetu pronašli predivnu fotografiju nekog lepog mesta i u momentu poželeli da, bar u snovima ili vitruelno odputujete tamo…

Baš to ćemo sada i da demonstriramo:
Na travel portalu www.ViaBalkans.com na stranici „Sve o Crnoj Gori“ pronašli ste sliku egzotičnog (polu)ostrva Svetog Stefana. Želite još fotografija Svetog Stefana? Jednostavno prevucite tu fotografiju u Google-ov pretraživač slika i dobićete zadivljujuće rezultate:

Sada vam samo preostaje da testirate i zamišljate kakve sve mogućnost vam pruža ovaj nadasve jednostavan i za korišćenje lak servis.
Evo i Google-ove demonstracije:

[titleborder title=”YOUTUBE VIDEO” color=”red”][divider height=”20″][youtube height=”469px” src=”https://www.youtube.com

Leave a Reply