Kako da napravite svoj prvi veb sajt

Cilj pisanja ovog članka je da vam na najjednostavniji način objasnim kako da napravite svoj prvi veb sajt, da vas uverim da to nije teško ili nemoguće te da vas motivišem da to uradite.

Za početak, želim da naglasim da ne morate da budete veb dizajner ili programer da biste uspeli u ovoj misiji. Dovoljno je da ste prosečni korisnik računara.

Za one koji ne vole  da čitaju duge tekstove snimio sam kraći video na ovu temu. Nije loša ideja da ga odgledate a, ako  njime uspem da zadržim vašu pažnju, vratite se na ovaj tekst gde je sadržaj videa objašnjen nešto detaljnije.

Dakle, za početak vam je potrebna CMS platforma. Ona je suština vašeg novog veb sajta – ono što bi predstavljalo najveći problem da nije lako dostupno i besplatno – ono što nebiste mogli da uradite sami.

CMS platforma ili CMS sistem je softver koji vam omogućava da lako, sasvim lako upravljate svojim veb sajtom.

Tržište nam nudi relativno velik broj CMS platformi ali ja uvek preporučujem samo jednu – WordPress. WordPress  je definitivno jedna od najpopularnijih i CMS platformi. Koristi je čak 26,4% svih veb sajtova na svetu!

Neka ovo bude dovoljan razlog zašto ćete ga izabrati i vi!

wordpress

Više o WordPress-u i razlozima zašto ga koristiti sam pisao OVDE.

Ukoliko želite da se o WordPress-u informišete detaljnije nego što omogućava ovaj članak, preporučujem vam njegov zvanični veb www.wordpress.org

 

Odaberite naziv domena / veb adresu

Vaš sajt mora da ima svoj domen odnosno veb adresu na kojoj će se nalaziti. Dakle, vaš posao je da pronađete neki domen koji je slobodan za zakup i da ga zakupite.

Ovo obično nije pretežak zadatak ali, po nekad, ume i da bude a da li će tako biti i u vašem slučaju zavisi od tematike vašeg veb sajta. Moja lična iskustva govore da za neke ključne fraze (ukoliko ih želite u samom domenu) zaista treba da imate sreće. Tako naprimer, bilo je velikih problema za pronalaženje slobodnih domena na temu Avio karte ili Deda Mraz.

Da pretražite  slobodne (i zauzete) domene dovoljno je da u veb pretraživač ukucate frazu „provera domena“ i „avantura“ počinje :)

Pravila i trendova u vezi sa izborom domena ima mnogo ali, ona pravila, a naročito trendovi, koji važe danas, sutra već neće biti aktuelna tako da se rukovodite intuicijom. Iako će vam u ovom trenutku, ključne reči u samom domenu biti od značajne pomoći pri SEO optimizaciji, moj savet je da naziv vašeg brenda i domena treba da se „gađaju“.

Kada pronađete odgovarajući a slobodan domen, treba da ga zakupite. Za to je najboje da se obratite hosting kompaniji a šta je to, saznajte u sledećem pasusu.

Odabir hosting provajdera

Svi sajtovi na vebu smešteni su na nekom serveru. Tako će biti i sa vašim veb sajtom. Kao što ste birali domen, tako treba da birate i hosting kompaniju. Nisam siguran da treba da delim savete po ovom pitanju ali, u videu iznad sam spomenuo hosting kompaniju Norma Reclamare pa, ako biste baš da me pitate, znajte moj odgovor unapred.

Karakteristike dobrog hostinga su pouzdanost i komunikativnost. Drugim rečima, server mora uvek da bude dostupan kako bi vaš sajt uvek bio vidljiv. Druga karakteristika, „komunikativnost“ odnosi se prvenstveno na tehničku podršku tj. mogućnost da vam neko iz hosting kompanije „pritrči“ u pomoć uvek i kad god vam je potrebno.

Odabir WordPress teme – web/grafičkog dizajna veb sajta

Da bi vaš novi veb sajt ličio na vas ili vaš brend morate da se pozabavite njegovim izgledom tj. dizajnom. I ovo bi bio prevelik problem da ne postoje gotova rešenja zvana „teme za WordPress“. Međutim, obzirom da na internetu možete da pronađete bezbroj interesantnih i prilagodljivih templejta, veći problem će biti da izaberete neku obzirom da je ponuda neverovatno ogromna!

themeforest

Našao bih za shodno da se osvrnem na besplatne WordPress teme i one koje se kupuju. Iako sam dugo vremena na svom sajtu koristio besplatnu temu (ali onu koju mi je preporučuo WordPress), više nisam pri tom stavu i rado ću svakome da preporučim da se „otvori“ za 60-ak dolara i kupi nešto što će njegov sajt učiniti savršenim u vizuelnom i funkcionalnom smislu. Na ovome, ne da ne treba, već ne sme da se štedi!!!

Na sajtu ThemeForesst.net možete da uživate u izobilju različitih tema razvrstanih po kategorijama. Vodite računa o komentarima i ocenama drugih korisnika. Ne prepuštajte se isključivo svom ukusu i intuiciji.

Instalacija WordPress-a i WP teme

Kada odaberete WP temu, naredni korak je instalacija same platforme a nakon toga i WP teme. Ovo u početku može da vam zvuči kao „viša nauka“ i očigledan problem ali, ne mora tako da bude. Ukoliko vam se ne gubi vreme i nervi zbog ovoga, što inače radite samo jedanput (kasnije samo jednim klikom ažurirate), ovaj osao poverite ljudima iz hosting kompnije ili nekom ko ume da izađe na kraj sa ovim. Napominjem da bi trebalo da bude trošak između 0 i nekoliko hiljada dinara. Ukoliko sve želite sami, Google zna odgovore na sva moguća pitanja koja možete da mu postavite. Pratite i instrukcije za instalaciju sa WordPress-ovog sajta i foruma a nadajte se i uputstvu za instalaciju koje ćete zasigurno dobiti od hosting kompanije.

Kada WordPress konačno bude instaliran (ne traje duže od 3 min ako sve ide po planu), vaš sajt je u funkciji. Ostalo je još da instalirate WP temu koju ste prethodno nabavili (i ovo je prosto da prostije ne može da bude. U administraciji sajta ćete pronaći put do ovog segmenta). Sada možete da pređete na sledeći korak a to je uređivanje veb sajta!

Uređivanje veb sajta

Pre nego što počnete da unosite sadržaj na svoj veb sajt (stranice, članke i sl.), odvojite nešto vremena za prilagođavanje nekih izuzetno važnih detalja kao što su boje (kolorna šema) veb sajta (ne morate uvek da koristite one teme koje su zadate po default-u), logotip (dizajn logotipa je jedna od navažniji stvari za kreiranje brenda), kreiranje navigacije sajta (navigacioni meni) i drugih raznoraznih vidžeta i gadžeta…

Srećno!