Kako sam pokušao da objasnim ljudima zašta će im više taj blog tj. da izreklamiram paket usluga koje je NR nudila na sajtu Kupon.rs

Neuspeh je očigledan. Nešto u čitavoj ponudi očigledno nije bilo OK. Šta? Copywriting?

Nemate svoj lični sajt?!
Evo zgodne prilike…

Da li ste ikada razmišljali o tome da imate svoje parče veba tj. svoj lični veb sajt?

Vreme je da počnete da razmišljate o tome. Imati svoj lični sajt (tzv. blog) nije samo globalni trend, to je potreba savremenog i urbanog čoveka.
Pre samo nekoliko godina nije bilo uobičajeno imati ni npr. svoj profil na Fejsbuku a danas se to gotovo podrazumeva… Povedite kolo, zaigrajte medju prvima…
Imati svoj lični sajt tj. blog ne zahteva stvaranje mreže prijatelja (blogera) koji rade isto ili slično kao i vi (kao što je npr. na Fejsbuku neophodno da i vaši prijatelji imaju svoje FB naloge), naprotiv, vaš lični sajt je kompatibilan i sa Fejsbukom ali i sa prvim vladarom interneta, slavnim Google-om.

Svaku vašu objavu na vašem  sajtu moći ćete da podelite (šerujete) sa svojim prijateljima i na svom FB profilu ali, zahvaljujujući Guglu, i sa celim svetom obzirom da će se sve vaše objave naći i u rezultatima pretrage ovog globalnog pretraživača interneta.

Dakle, blog (SAJT)  ne služi za objavu sažetih  „statusa“ (Fejsbuk) ili „Tvitova“ (Tviter). Objave ili članci na blogu služe da svojim prijateljima i ostatku planetarne populacije saopštite ono što zaista imate i trebate da kažete. Sigurno u svojim mislima imate stotine tema o kojima nemate sa kim da pričate ili bar nemate dovoljno dobrog sagovornika… Recite to celom svetu zahvaljujući svom blogu. Imaćete i sagovornike i publiku. Blog je interaktivan i svi zainteresovani će moći da komentarišu vaše tekstove i da raspravljaju sa vama na „zadatu“ temu… Moći će da „lajkuju“, „šeruju“ i sl.

Vi kao vlasnik i autor svog bloga imate apsolutnu kontrolu nad svojim objavama ali i nad komentarima koje ostavljaju vaši čitaoci, fanovi i pratioci… pritom, administracija bloga je prosta, tek nešto malo komplikovanija od administriranja Fejsbuk naloga tj. profila.

Tzv. blogeri svoj hobi i način tj. stil života pretvaraju u blistavu blogersku karijeru. Ljudi ih prate, čitaju, komentarišu, prepričavaju, citiraju…

Da je, kojim slučajem, scenario za kultnu seriju „Sex & grad“ napisan koju godinu ranije, Keri Bredšo (Carrie Bradshaw) bila bi verovatno, umesto kolumnistkinja, bila blogerka…

Ponuda „Nemate svoj lični sajt? Evo zgodne prilike…“ podrazumeva paket usluga vezanih za postavljanje sajta / bloga na veb. U cenu je uključen zakup domena (internet adrese) .com ili .net po vašem izboru za godinu dana, zakup hostinga 200MB (prostora na veb serveru gde je sajt fizički smešten), izbor grafičkog tj. dizajnerskog rešenja vašeg sajta (u ponudi je nekoliko različitih grafičkih rešenja), instalaciju aplikacije, postavljanje na server i sl. Vaše je samo da počnete da pišete… :)

Blog funkcioniše na WordPress platformi odnosno aplikaciji koja se globalno najpopularnija i najkorišćenija u „blogosferi“. WordPress aplikacija je laka za korišćenje (user friendly) i lako je razumljiva. Na internetu postoji jako puno korisne literature o samom korišćenju, i optimizaciji WordPress-a, čak i na srpskom jeziku. Pitajte Google-a, on sve zna :)

Proveru slobodnih domena možete da izvršite na adresi http://normareclamare.com/sajt/domeni.php

Na raspolaganju su vam teme razlicitih dizajna, koje mozete pogledati na sledecim linkovima:
http://wp001.nr.rs/
http://wp002.nr.rs/
http://wp003.nr.rs/
http://wp004.nr.rs/
http://wp005.nr.rs/
http://wp006.nr.rs/

Šta je više taj blog?!
Najprostije rečeno, blog je lični veb sajt. Popularna veb enciklopedija Wikipedia ga definiše kao publikaciju na Internetu (web-u) koja sadrži prvenstveno periodične članke „u obrnutom vremenskom toku“. Najnoviji članci hijerarhijski se nalaze na vrhu stranice. Blogovi mogu biti lični, tematski, u formi magazina…  Mogu biti grupisani, tematski ili vezano uz domen (veb adresu) na kojem se nalaze…

Blog vam dopušta mnogo slobode u pisanju objava od neke druge forme, naročito u stilu pisanja. Ukoliko želite, možete da pišete i u „prvom licu“, koristite žargon, „emoticon“ iliti popularno „smajlije“, možete čak i da psujete ukoliko je to vaš način izražavanja emocija :)

Budite kreativni i praktični u osmišljavanju svoje veb adrese.

Dobrodošli u svet weba!

Leave a Reply