Kako se piše motivaciono pismo

Motivaciono pismo je važan korak do posla. Ono će često igrati presudnu ulogu u odluci poslodavca koje kandidate će pozvati na intervju. Motivaciono pismo je zgodna prilika da pokažete da ste upravo vi pravi kandidat za upražnjeno radno mesto!

Ne postoji recept za savršeno motivaciono pismo koje će vam garantovati da budete izbrani za sledeći krug selekcije kandidata, međutim, postoje određeni saveti i smernice koje vam mogu pomoći prilikom pisanja:

 1. Napišite neke osnovne informacije o sebi, svojim kompetencijama i iskustvima, svojim interesovanjima a najzad, napišite i šta radite i kako ispunjavate svoje slobodno vreme, koji su vam hobiji, bavite li se sportom…;
 2. Objasnite i zašto želite da dobijete baš posao zbog kojeg sve ovo pišete, šta vas konkretno privlači kada je dotični posao u pitanju, zašto mislite da bi baš vi na dotičnom radnom mestu bili najbolji i najproduktivniji te na taj način doprineli uspehu i razvoju kompanije…;
 3. Vodite računa da motivaciono pismo ne izgleda poput biografije – ne treba da nabrajate poslove koje ste do tada obavljali, diplome, sertifikate i sl. Motivaciono pismo jeste dopuna CV-u ali ne i njegova kopija;
 4. Objasnite zašto bi hteli i želeli da radite baš u dotičnoj kompaniji. Stavite poslodavcima do znanja da ste podoban i kompetentan kandidat;
 5. Dužina pisma neka po mogućnosti ne prelazi polovinu strane formata A4. Motivaciono pismo ne treba da bude predugačko da ostavite utisak neumerenosti, ali ni prekratko kako poslodavci ne bi stekli utisak nezainteresovanosti;
 6. Uložite dosta kreativnosti u pisanje svog pisma kako bi „iskočili“ iz klišea i kako bi se ono izdvojilo iz gomile sličnih.

Drugim rečima, motivacionim pismom pokušavate uveriti poslodavca da ste vi najbolji izbor za ponuđeno radno mesto. U pismu treba objasniti zašto ste posebni i zašto se razlikujete od drugih, koje veštine posedujete i zašto bi trebali zaposliti baš vas. Trebate da pokaže zainteresovanost za posao i lične ambicije.

Primer motivacionog pisma:

Vaše ime i prezimeAdresa (ulica i broj)GradBroj telefonaE-mail Naziv poslodavcaTitulaKompanijaAdresaGrad

Poštovani

UVOD

U uvodu se može napisati za koji se posao prijavljujete i kako ste čuli za to radno mesto i za kompaniju.

PARAGRAF

 • Šta imate da ponudite poslodavcu,
 • Kako vaše kvalifikacije i veštine mogu biti od koristi.
 • Uverite poslodavca da ste dovoljno obrazovani i sposobni za traženu poziciju.
 • Istaknite svoje veštine koje odgavaraju baš za taj posao (ličnost, motivacija, komunikacijske veštine)
 • Ako nemate radnog iskustva, pišite o projektima i istraživanja u kojima ste učestvovali tokom studiranja.
 • Objasnite zašto bi vam trebali pružiti priliku.

ZAKLJUČAK

Zahvalite se na ukazanoj prilici.

S poštovanjem

Ime i prezime
Potpis

 

VAŽNO!
Prilikom pisanja pazite na pravopisne i gramatičke greške! Ovo će pismo biti pokazatelj vaših komunikacionih veština, obrazovanja, pismenosti. I bez previše (bespotrebnog) laskanja poslodavcima.

 

5 Responses to "Kako se piše motivaciono pismo"

 1. Dijana
  Dijana Posted on August 24, 2015 at 8:43 pm

  Hej, dragi Miroslave. Naišla na tvoj blog o motivacijskom pismu, i išla ga pročitati jer me zanima tema. Tvoj post je bio koristan. Mislila sam jedino da treba biti duže (bar A4 do dvije A4) i da treba navesti kome se mogu obratiti za preporuke. Sta mislis o tome? Veliki pozdrav! Dijana

 2. Miroslav Bronzic
  Miroslav Bronzic Posted on August 25, 2015 at 10:23 am

  Hej hej :)
  Hvala za komentar :)
  Iskreno, dok sam bio angažovan na projektu “Korak do posla” imao sam prilike načitati se bezbroj ovakvih pisama koje su ljudi pisali za razno-razne pozicije.
  Postoji jedna “tajna” koju, ni sam ne znam zašto nisam napisao u oviom članku (sigurno sam napisao u nekom drugom na istu temu jer mi je, između ostalog, posao bio i da pišem na tu temu kojekuda po netu). Naime, min.85% pisama su šablon. Na raznim domaćim (regionalnim) sajtovima može se preuzeti 5-6 šablona ovog pisma a potom se kandidati bace na preuređivanje ili kombinovanje… Tačno se daju prepoznati preuzete rečenice ili čak cijeli paragrafi. Ovo je frustrirajuće za onog ko čita a kad se dovoljno iznervira počinje takve kandidate stavljati na drugu strani te kada shvati da onih “originalnih” ima dovoljno, u stanju je svojim predpostavlljenim koji biraju dati samo takve prijave.

  Moj stav je dakle da treba sjesti i napisati pismo “iz glave” i to za svaki konkurs ponovo. Takvi, ubeđen sam, prolaze bar u prvi krug.

  Što se tiče dužine pisma, bojim se da dugačko pismo isfrustrirani “selektor” ili još gore poslodavac lično, mogli odmah odbaciti prije nego što ga i pročitaju. Dakle, isto pravilo koje važi i za pisanje novinskog članka.
  Mislim da je bolje “zagolicati” znatiželju i ostati nedorečen – tek napomenuti da imaš šta zanimljivo ispričati na razgovoru na koji će te onda vjerovatno i pozvati…

  A preporuke… slažem se. Zašto da ne. Svakako.
  I još jedna pikanterija koja znam da oduševlljava poslodavce – BITI DRUGAČIJI. Npr. (osim ako propozicijama konkursa nije strogo precizirano), svu konkursnu dokumentaciju poslati brzom poštom u štampanoj formi. Nemoguće je ne izdvojiti se ovim postupkom i ostati neprimjećen :)

  VEEELIKI pozz :)

 3. B.Adili
  B.Adili Posted on September 21, 2015 at 3:43 am

  Poštovan gospodine Bronzić,da vam kažem pravo,pojma nisam imao od pisanje motivaciono pismo.Hvala vam puno,tako ste jasan i koncizan,sve najbolje iz Makedonije!

 4. ceca
  ceca Posted on November 12, 2016 at 4:57 am

  brzom poštom? stvarno? u doba video CVijeva i LinkdIna?

 5. Miroslav Bronzic
  Miroslav Bronzic Posted on November 12, 2016 at 8:47 am

  Da! Baš tako!
  Pisao sam o načinu kako se izdvojiti iz mase. “Masa” će poslati konkursnu dokumentaciju elektronski a onaj ko to uradi na drugačiji način ostaće zapažen. Nikako ismejan!

Leave a Reply