Kako su nastali Štrumpfovi i ko ih je stvorio?!

Подели

“Les Schtroumpfs” – Pierre Culliford, “Peyo”

Svi se rado sećamo “Pokemona našeg djetinjstva”*. Da li se neko zapitao gde su nestali ili otkud oni uopšte?
E pa ovako: Glavni “krivac” za sve je belgijski strip-crtač Pjer Kulifor “Pejo”. Štrumpfovi su se prvobitno pojavili kao sporedni likovi u Pejoovom stripu „Johan i Pirlui“ (fr. Johan y Pirluit), smeštenom u srednji vek. Kako im je popularnost rasla, tokom 60-tih godina prošlog veka počelo je objavljivanje zasebne serije stripova o štrumpfovima. Uz pomoć američke produkcijske kuće Hana-Barbera, kreirana je i sada već legendarna animirana televizijska serija.
Štrumpfovi su mala plava stvorenja koja a žive u šumi u kućicama u obliku pečuraka, na prvi pogled deluju isto ali se po karakternim osobinama itekako razlkuju. Veliki Štrumf je gazda i autritet u selu , Štrumpfeta je jedina dama sa naglašenim ženskim osobinama, Kefalo je štreber, Licko je onaj sa cvetićem i ogledalom ili, kako bi danas to rekli, gej :) , namrgođeni Mrgud, Munđa, Gruber, Gricko, Luftika, Gurko… tu su naravno i zli čarobnjak Gargamel i njegov mačak Azrael.
Za one poput mene, koji su odrasli na Zagrebačkoj verziji istih, u pitanju su Papa Štrumpf, Pjesnik, Licko (isto kao i u BG verziji), Lumen, Divlji, Svirko…
Pjer „Pejo“ Kulifor umro je 1992. godine, u 64. godini. Članovi njegove porodice uvereni su da bi bio iskreno obradovan i ponosan kada bi mogao da vidi da štrumfovi i dalje privlače veliku pažnju, a da broj poklonika širom sveta i dalje raste.


____________________________________________________________________

Veliki Štrumpf je najstariji i najmudriji štrumpf. Uvek podstiče mlade štrumpfove da budu vredni i dobri. Izgledom je drugačiji od ostalih štrumpfova, jedini ima bradu i jedini on nosi crvenu kapicu i pantalone, dok su ostali štrumpfovi obučeni u belo.
Čuvena je ona: “Koliko još ima veliki štrumpfe?” “Još malo, još malo!”

__________________________________________

Novosti – zanimljivosti:
– U pripremi je i dugometražni 3D animirani film koji bi trebalo da se pojavi u bioskopima tokom ove godine.

– U duhu političke korektnosti i rodne ravnopravnosti, biće kreirani i novi ženski likovi, koji bi „pritekli u pomoć“ Štrumfeti, do sada jedinoj ženi u naselju štrumfova…
– Pejoov sin Tjeri nedavno je izjavio u Briselu da je njegov otac oduvek bio fasciniran gnomima i goblinima kao i da je priču smestio u srednji vek jer nije dobro crtao autmobile.

– Iako Štrumpfovi nikada nisu imali veze sa politikom, u jednoj priči u kojoj se severni i južni Štrumpfovi svađaju oko jezika, veruje se da je ispričana parodija o Belgiji koja je podeljena na valonsko francusko govorno područje i flamansko holandsko govorno područje.

– Prema drugoj teoriji, štrumpfovsko selo je slika idealnog komunističkog društva čiji zagovornici to potkrepljuju tezom da veliki Štrumpf nosi crvenu odeću, dok je njegov zakleti neprijatelj Gargamel, koji želi da ih pretvori u zlato, u stvari metafora za kapitalizam.

___________________________________________
Pogledajte crtić “Začarani Štrumfovi” – RTB sinhronizacija

Prvi deo:

Drugi deo:

Подели

*http://www.leksikon-yu-mitologije.net/read.php?id=2433

One Response to "Kako su nastali Štrumpfovi i ko ih je stvorio?!"

  1. andjela
    andjela Posted on September 2, 2013 at 5:33 pm

    volim strumfove!

Leave a Reply