Kanjon Tare

Zvanični turistički slogan Crne Gore glasi „Wild beauty“. U prevodu „Divlja lepota“.

Zasigurno se „Wild“ ne odnosi na more i obalu što je svima prva asocijacija na crnogorski turizam. Na šta su onda crnogorci mislili nazvavši svoju zemlju „divljom“?! – Na planine, nacionalne parkove, kanjone, klance, klisure…

U ovom i narednih nekoliko članaka baviću se analizom te „Divlje ljepote“: kanjona Tare, Drage, Komarnice, Mrtvice, Sušice, Morače, Pive…

kanjon-tare

Po mom ali i opšteprihvaćenom mišljenju, najimpresivniji su oni kanjoni koji okružuju planinu Durmitor (Kanjoni Tare, Sušice, Pive i Komarnice,potonji je poznatiji i kao kanjon Nevidio). Svakako, prvi među njima ali i prvi po mnogim kriterijumima na celom svetu je veličanstveni kanjon Tare. Počnimo od njega:

Kanjon Tare

Moćni i monumentalni kanjon Tare na pojedinim mestima dostiže rekordnu dubinu od neverovatnih 1.300 metara. Ovaj značajan podatak kategoriše ga kao najveći (najdublji) u Evropi a drugi po veličini u svetu. Veći je jedino čuveni Grand kanjon u Arizoni (kanjon reke Kolorado).

tara-canyon

Naravno, postoje i oni koji tvrde da naš kanjon nije ni najdublji ni najveći, te da kojekuda po belom svetu ima još dubljih i još većih kanjona (navodno negde na Tibetu, u Peruu, Namibiji, Australiji…) Neka im bude mada, ipak me zanima gde to piše! Ionako je opštepoznato da veličina nije bitna :)

Da ne bude da se „takmičimo“ samo u dimenzijama, naš kanjon – kanjon Tare ima ono što nema čak ni taj pusti (doslovno pusti) i izvikani Kolorado (a ni ti neki drugi, da ne kažem „veći“). Kanjon Tare, pre svega ima Taru – onakvu kakva je –zelenu, bistru i, verovali ili ne, pitku! Vodu Taru možete da pijete na bilo kom delu vodotoka bez ikakve bojazni.

most-preko-kanjona-tare

Kuriozitet na Tari i u njenom veličanstvenom kanjonu su i tzv. „bijela vrela“ i „sige“ – lokalni nazivi za izvore i pritoke koji se ulivaju u Taru. Razlika između siga i bijelih vrela je u tome što se „Bijela vrela“ u Taru ulivaju pod blažim (ali ipak vrlo oštrim) uglom tako da prave manje bukove koji vodu čine belom tj. penušavom. Ukoliko se, pak, izvor ili pritoka u reku ulivaju pod izrazito velikim uglom, tako da formiraju vodopad, onda su u pitanju „sige“. Sige su u kanjonu čak i češća pojava od bijelih vrela obzirom da je kanjon mahom stmih, vertikalnih litica.

Na Tari su čuvene tzv. Bajlovića sige – snažan izvor koji vodopadom pada u reku. To je potok koji snažnim mlazom izvire iz istoimene pećine u steni i u njoj pravi 100-tinjak metara dugačko jezero.

rijeka-tara

Osim vode, tu je i neverovatno raskošna i bujna flora i fauna, dom za mnoge endemske i reliktne vrste biljaka i životinja. Sve ovo, bilo je dovoljan razlog da se UNESCO i njegov program „Čovek i biosfera“ od 1977. godine okite i ovim smaragnim draguljem. Nekoliko godina kasnije, 1980. godine, Zajedno sa Nacionalnim parkom Durmitor, Kanjon Tare se našao na UNESCO-voj listi Svetske baštine prirodnih dobara. Naglasimo još da je kanjon Tare ispunio čak tri uslova za upis na UNESCO-vu listu: geološki, hidrološki i biološki fenomen a za upis u listu dovoljan je samo jedan.

tara-rafting

Osim svega navedenog, Kanjon Tare neverovatnim čini „osamdesetak“ pećina koje su još uvek nedovoljno istražene a u nekima je utvrđeno je postojanje tragova života u praistoriji.

Reka Tara je bogata ribom a njen kanjon je prebogat raznim karakterističnim vrstama divljači i ptica. Ako, splavareći Tarom, naročito u njenom gornjem toku, na nekoj „vertikalnoj“ litici ugledate divokozu, to je sasvim OK – gotovo uobičajena pojava a kada pogled podignete još više, ka nebu, velika je verovatnoća da ugledate orla koji kruži tražeći svoj plen.

tara-bridge

I na kraju, nije samo priroda ta koja je gradila ovo veličanstvo. Nešto su i ljudi sagradili kako bi prizor bio veličanstveniji. Pogađate – u pitanju je veličanstveni most u mestu Đurđevića Tara.

U članku posvećenom ovom čudu graditeljstva koji je objavljen na portalu www.istrazi.me, između ostalog napisao sam i ovu rečenicu: „…Kao što rekoh, osim što je velelepan, po svojoj konstrukciji grandiozan i veličanstven, on je i znamenit po svojoj sudbini i ulozi u istoriji…“ Za više informacija o „Mostu na Đurđevića Tari“, zamoliću Vas da pogledate taj članak a ovde ću napraviti poređenje sa nečim sličnim ali u američkom Grand kanjonu. U pitanju je čuveni „Vidikovac indijanaca“ ili „Nebesko šetalište Velikog kanjona“ (SkyWalk Grand Canyon) koje važi za  jednu od najinteresantnijih panoramskih tačaka na svetu. U pitanju je providna tj. staklena panoramska terasa u obliku potkove. Mnogi je već sada smatraju čudom graditeljstva.

bridge-on-tara-canyon

OK! Sve je to lepo ali, žao mi je što to moram da saopštim Amerima da je most Đurđevića Tari, premda nije od stakla, ipak lepši, vitkiji i monumentalniji! :)

Šalu na stranu, ne podcenjujmo ono što imamo!

P.S. A ako mislite da je hodati po staklu izazov veći od zip leta iznad kanjona, uveriću vas da nije.

zip-line-kanjon-tare

A photo posted by @losttourists on

 

A photo posted by Gloria Rivera (@glorito77) on