Kosovka v.s. Marijana

Da biste bolje razumeli ovaj tekst najpre morate da pročitate post „Marijana – simbol Francuske republike”

Dobro, ako ste pročitali tekst o Marijani, znate i da sam na kraju postavio pitanje „Šta bi bio tj. ko bi bio simbol Srbije kada bi zadatak bio da se ona predstavi u ljudskom obliku”?
Moj odgovor je: Kosovka devojka!

Evo i zašto: Fenomen Kosovke devojke kod Srba je poznat i opšteprihvaćen. Kosovka devojka je simbol sačuvane časti Srbije odnosno Otadžbine, oličenje vernosti, humanosti i ljudskosti. Idealizovan tip srpske devojke iz kosovskog ciklusa narodnih pesama.
Prva asocijacija na Kosovku devojku obično je čuvena istoimena slika Uroša Predića a manje poznato je da je „Kosovka devojka“ ustvari narodna pesma koju je oslikao Predić ali i mnogi drugi. Čuvena je i slika „Kosovka djevojka“ Vlaha Bukovca te istoimeni mermerni reljef Ivana Meštrovića koji se čuva u Narodnom Muzeju u Beogradu.

Kosovka devojka je mlada devojka koja posle boja na Kosovu luta po bojnom polju, poji i vida rane ranjenim ratnicima, traži verenika, kuma i devera, po narodnoj pesmi to su Toplica Milan, Miloš Obilić i Kosančić Ivan. Najzad nailazi na teško ranjenog ratnika, po narodnoj pesmi vitez Orlović Pavle, i dok ga poji on umire u njenim rukama i besedi da su sva tri stradali u boju…
Pesma Kosovka devojka broji se zajedno sa pesmom Smrt majke Jugovića u najlepše kosovske pesme i dobila je kao alegorija za brigu, pomoć i ljubav prema bližima veliku popularnost u srpskom narodu.
Stoga, smatram da lik srpske Marijane ne može i ne treba da bude niko drugi osim Kosovke!

Leave a Reply