Logo Montenegro

Priča o slučajnom „uspehu“ moje kreacije na Google pretraživaču.

Jednog dana, tražeći neke fotografije Crne Gore, u Google pretraživaču slika ukucam pojam „Montenegro“ i ostanem začuđen! Na prvoj stranici našla se moja kreacija – logotip koji sam napravio, onako, bezveze…
Da stvar bude još interesantnija, nisam ja „krivac“ za ovaj uspeh!
Neko je sa Fejsbuka, gde sam ga objavio, „ukrao“ taj logotip i zakitio se njime na portalu oglasi.com…

.

Jednog, nazovi, „logodizajnera“ naročito nerviraju loši, čudni i na bilo koji način „uvrnuti“ logotipi.
Sećam se da sam, nekada davno, dok nisam ni znao šta je tačno logotip, bio impresioniran tadašnjim logotipom Crnogorskog turizma (Turističke organizacije Crne Gore). Retko koja zemlja je tada imala ovako „razigran“ i slikovit „pečat“.

Logo turisticke organizacije crne gore

.

Takođe, sećam se i svog besa kada je objavljen novi, i sada aktuelni logotip TOCG-a. Uz sve napore da ga shvatim i razumem, ne mogu da ga povežem sa Crnom Gorom kao turističkom destinacijom. Ljudi se vremenom na sve naviknu ali ja i dalje jedva čekam dan kada će TOCG poraditi na svom imidžu odnosno vizuelnom identitetu.

Svojevremeno sam pročitao jedan tekst u kom autor navodi da su u prvoj verziji logotipa preovladavale zelene i sive nijanse te da je takav previše asocirao na maskirnu uniformu pa je, u skladu sa tim, dodatno redizajniran… Isti autor analizira karakterističnu šaru koja, čas jeste – čas nije, deo logotipa i kaže da je ovo navodno prikaz reljefa Crne Gore (!?!) te da ga asocira na „istisnutu temperu“….

Montenegro tourism logo

.

Ko zna, da ne volim toliko Crnu Goru možda mi ni njen logo nebi smetao… (podjednako sam se nervirao i zbog lošeg rešenja novog grba, zastave… ali ovo su relativno nepromenljive kategorije…)

I tako, jednom prilikom, iz čistog entuzijazma, uradim Crnoj Gori logotip po svojim estetskim kriterijumima i, neznajući šta bi sa njim, na Facebook-u osnujem Fan page „Beautiful Montenegro“ gde kao logotip postavim ovu moju kreaciju…

Tako je sve počelo…

Postavi na Fejs

2 Responses to "Logo Montenegro"

 1. Stevo
  Stevo Posted on December 16, 2013 at 5:02 pm

  Nije loše. Asocira na more planine, sunce. Nije mi se sviđela promjena loga, jer su Hrvati izbacili logo sličan našem starom “croAtia”. Uradi jedan poput ovoga, samo od riječi “Crna Gora”

 2. Miroslav Bronzic
  Miroslav Bronzic Posted on April 19, 2014 at 6:04 pm

  Ovako nekako?
  Imam samo verziju na ruskom…
  logo cernogorija

Leave a Reply