Marijana – simbol Francuske republike

Francuska je je jedna od najprepoznatljivijih zemalja na svetu. Čuvena je i znana po mnogo čemu ali njeni simboli poput “Trikolor-a” kako nazivaju nacionalnu zastavu, grba (koji možda i nije grb), nacionalne himne (čuvena “Marseljeza”), nacionalnog motoa, nacionalnog pečata, logotipa, galskih petlova, Asteriksa, Jovanke Orleanke… ima i Marijanu!

Marijana je oličenje Francuske republike u ljudskom, ženskom liku, personifikacija države i nacije u liku drevojke. Specifičan i prepoznatljiv nacionalani simbol!

Marijana se prvi put pojavljuje daleke 1774. godine i to kao bezimena seljančica koja je nosila grčki šlem i držala mač. 1830. godine čuveni francuski slikar Ežen Delakroa (Eugène Delacroix) predstavio ju je na svojoj čuvenoj slici „Sloboda predvodi narod“. Tada prerasta u simbol slobode i republike kakvu je znamo i danas.
Svoje mesto pronašla je svojevremeno i na francuskim novčanicama gde se, kao i u slučaju slike Ežena Delakroe pojavljuje poluobnažena odnosno golih grudi. Otkuda ovolika smelost – nisam pronašao adekvatan odgovor!

S godinama Marijana je dobijala sve veći značaj. Nacionalni simbol oživljen najpre u liku glumice Brižit Bardo koju je lično predsednik De Gol izabrao za Marijanu. Kasnije su se Marijane birale i smenjivale a kao najpoznatije izdvajaju se glumica Katrin Denev, pevačica Mirej Matje, fotomodel Ines de la Fresanž … u novije vreme, možda najčuvenija i najkontroverznija Marijana – Leticija Kasta.

Ne zaboravimo da je čuvena „statua slobode“ u New Yorku zapravo Marijana! Francuzi su je 1885. godine poklonili amerikancima u znak francusko-američkog prijateljstva.

U svakom slučaju, moram priznati da se divim francuzima na ideji i načinu na koji su predstavili svoju naciju i državu!
Upravo mi je sinula ideja šta bi bio tj. ko bi bio simbol Srbije kada bi zadatak bio da se ona predstavi u ljudskom obliku. Da Vas čujem!

Leave a Reply