Moć fotografije

“Jedna slika vedi hiljadu reči!”
Živa istina koju baš niko ne osporava naročito ako pred sobom imate sliku koja je delo profesionalca i koja samostalno ili u kontekstu govori o određenoj temi, pruža jasne (ili dvosmislene) odgovore na aktuelna pitanja… izaziva različita osećanja i snažne emocije i emocionalne reakcije (plač, smeh…)… Posmatrajući neku sliku može nam biti ugodno ili naprotiv!

Zadatak fotografije da prenese važne poruke koje odjekuju kroz različite kulture i generacije… da vas ne ostavi ravnodušnim i potakne na razmišljanje ili akciju.

Moć fotografije je moguće dodatno pojačati različitim tehnikama ili filterima.
Po nekada je dovoljno samo pojačati kontrast ili je prikazati kao crnobelu i tako dobiti zadivljujuće rezultate. Naravno, moguće je primeniti i složenije tehnike i tako dodatno pojačati željene efekte.

Evo jednog zgodnog primera iz prakse:

U mom studiu pojavio se klijent (ne smem da ga reklamiram) koji je želeo kampanju u kojoj su glavni likovi narkomani a sa akcentom na mogućnost njihovog izlečenja.
Naš zadatak je bio da kreiramo nekoliko bilborda i odmah smo krenuli u akciju i potragu za dobrim motivima… Moja koleginica Gordana Bakić dobila je fantastične rezultate primenom kombinacije različitih filtera i efekata na fotografijama.

Pošto “slika govori hiljadu reči” moje reči su suvišne.

Moja ideja vodilja za ovu kampanju bila je ekspresionistička slika Edvarda Munka “Krik” koja je sinonim za osećanja fobije, straha, otuđenosti, usamljenosti, očaja…
Ova slika odlično opisuje osećanja jednog bepomoćnog čoveka koji želi spas… ipak “slika govori hiljadu reči”…

Leave a Reply