“Nejming” ili izbor imena vašeg biznisa

Ovo bi se još moglo nazvati firma tj. onaj audio-vizuelni sklop koji ćemo u drugom kontekstu nazivati brend, marka ili jednostavno poslovno ime.

Izbor imena nije ni malo lak zadatak! Postoje neki dosadni klišei i nasuprot njih, čudne konstrukcije znane i razumljive samo njihovim kreatorima.

U Srbiji je poslovni običaj da se svakom biznisu da ime iako po zakonu to nije neophodno. Npr. Zakon o preduzetnicima predviđa tu mogućnost, a i pravnom licu možete dati lično ime osnivača.

Već je postao običaj da se skoro svaka pekara zove po prezimenu vlasnika i bilo bi čudno da je drugačije (mada ima i izuzetaka) i to i nije tako loše… jednostavno, običaji su tu da bi se poštovali! Međutim, mnogo je gadan onaj običaj kombinovanja inicijala i početnih slogova prezimena i imena svoje dece, žene, baba, tetaka, tašti…
Ne mogu sada nikoga da prozivam a na pameti mi je bar desetak takvih! Setićete se i vi…

Kada je nejming u pitanju i tu postoje neki profesionalni standardi: Ime treba da je kratko, jasno, zvučno, čitljivo, interesantno, lako za pamćenje, sa što više samoglasnika. Ime nikako ne sme da bude uvredljivo ili nastrano u bilo kom smislu i za bilo koju grupaciju potrošača. Ne treba da sadrži nacionalne, verske ili političke prizvuke ukoliko nema potrebe i direktne veze sa istima.

Ime treba da je vanvremensko kako bi bilo aktuelno u svakom trenutku. Setite se samo koliko se novih firmi zvalo “Titanik” nakon premijere istoimenog filma Džejmsa Kamerona ili, koliko se novih firmi otvorenih 1999-e zvalo “Milenium”. Danas su sva ta imena potpuno out iako su u nekom momentu bila potpuno in, fancy,trendy :)
20th Century Fox je takođe loš primer nejminga kada je vremenska dimenzija u pitanju.

Ime treba da ima jasnu i direktnu asocijaciju na vaš biznis. Strane reči u imenu su dopustive ali razmišljajte i o tome kako ćete svoje ime napisati ćirilicom. Vodite računa da su strane reči koje koristite u imenu opštepoznate i prepoznatljive te da potrošači znaju i umeju da ih izgovore i napišu (dakle, bez mnogo etimologije).

Kada smo već kod stranih jezika, gledjte da se ne frljate mnogo sa španskim, italijanskim i drugim zvučnim latinskim jezicima izuzev, ako vaš biznis nema bar indirektne veze sa tim zemljama. (Ako baš uvozite šešire iz Meksika onda je uredu da vam se firma zove Sombrero)!

Globalni, engleski jezik je dopustiv i očekivan ali ni tu nemojte preterivati.

Postoje i duhoviti nazivi. To je prihvatljivo ali samo ako je zaista i svakom duhovito. Tako npr. u Beogradu postoji prodavnica nekih đakonija za kompjutere (oprema) koja se zove Trista čuda! Morate priznati da je ovo simpatično jer tamo zaista ima “trista čuda” za koje ne bismo ni znali kako da ih drugačije nazovemo. Takođe, tu je i fast food Do jaja. OK, ljudi većinom reaguju sa osmehom ali, u određenimmomentima nije smešno nego vulgarno.

Ime svog biznisa shvatite kao ozbiljnu stvar. Najbolje je da dobro razmislite pre nego što kumujete sopstvenom biznisu.

12 Responses to "“Nejming” ili izbor imena vašeg biznisa"

 1. Bronzic
  Bronzic Posted on June 14, 2011 at 8:33 am

  Imam gomilu sličnih problema koje sam nasledio sam od sebe :)
  Najveći mi je portal http://www.beautifulserbia.info koji pola srbije ne ume da izgovori kako treba ali sad, šta je, tu je… :)
  U potpunosti Vas razumem

 2. […] Kada je ime radnje u pitanju, ponavljamo, dovoljno je da se ime ne ponavlja na vašoj opštini a ne u čitavoj državi što je slučaj kod registracije privrednih društava. Međutim, ipak gledajte da vaše ime bude potpuno originalno budući d je ono osnovni element identiteta vašeg biznisa. Više o izboru imena ili „nejmingu“ pročitajte ovde. […]

 3. Fudbalfudbal
  Fudbalfudbal Posted on February 28, 2012 at 3:49 pm

  Mala pomoć u vezi imena firme, otvara se firma koja se neće baviti samo jednom delatnošću(vezano je za sportske proizvode, školski pribor, srpski brend …), tako da ime vezano za delatnost u startu otpada, treba mi neko uopšteno ime, a opet jedinstveno i jednostavno. Jer firma ima tendenciju da se širi po dijaspori i Balkanu, tako da su mi za sad u glavi neki nazivi na engleskom tipa Bee Fair i slično..

 4. Bronzic
  Bronzic Posted on February 29, 2012 at 1:56 pm

  Poštovani,
  Na žalost, kreacija imena biznisa je itekako težak posao i koliko god da sam se trudio da nađem dobra imena za svoje biznise i brendove, uvek sam pronašao manu čak i onim odabranima…
  Poslao sam Vam na mejl nešto materijala u vezi sa Nejmingom. Nadam se da će Vam to biti od koristi obzirom da je poslati članak / skripta dosta opširniji.
  Srdačan pozdrav
  Miroslav

 5. Fudbalfudbal
  Fudbalfudbal Posted on February 29, 2012 at 2:15 pm

  Poštovani Miroslave,
  Hvala na pomoći.
  Sp
  Marko

 6. Tanja
  Tanja Posted on December 20, 2012 at 6:12 pm

  Postovani,

  nasa firma nosi naziv SZR “Goran SIca” i kao sto rekoste u svom tekstu, tipican je primer “sacuvaj Boze”.
  Bavimo se proizvodnjom i prodajom razlicitih (ukrasnih) elemenata od betona.
  Zelimo da promenimo ime firme a takodje i napravimo novi sajt sa novim imenom.
  Molim vas da prokomentarisete nas sajt. Moram naglasiti da imamo problema jer posetioci ne odlaze na naredne stranice (klikom na napred), vec ostaju na prvoj otvorenoj starnici za odredjeni prozvod.
  Molim Vas i za predlog imena firme i sajta.

  Unapred zahvalna,
  Tanja Petkovic, PR

 7. Bronzic
  Bronzic Posted on January 4, 2013 at 9:15 am

  Poštovana Tanja,
  Izvinjavam se na ovolikom kašnjenju sa odgovorom. Nekako mi je “promakao” ovaj komentar…
  Što se tiče tzv. renaming-a odnosno promene imena to je uvek teška odluka i težak posao jer “renejming” prati i “rebrending” koji je prilično zahtevna i skupa stvar odnosno sve što ste do sada ulagali u marketing, preciznije u izgradnju brenda – imena – marke, “pada u vodu”. Bez obzira što ste mala a ne globalna kompanija, princip je upotpunosti isti. Ako ništa drugo, uložili ste jako puno truda i vremena za pozicioniranje na tržištu a vreme je nenadoknadiv faktor.
  Uprkos svemu navedenom, kompanije se iz njima znanih, u svakom slučaju opravdanih, razloga odlučuju za promenu imena (npr “Goldstar” u “LG”).
  Postoje dva modela za “bezbolnu” promenu imena a to je da bar narednih godinu dana koristite oba imena, i staro i novo ali da ne stvarate konfuziju među svojim potrošačima već jasno objasnite, čak i grafički predstavite o čemu se radi. Drugi model je skuplji ali možda efektniji a to je da krenete u agresivnu reklamnu kampanju gde ćete lokalnom tržištu predstaviti svoj novi brend. Ime firme može i da ostane, bar još neko vreme ali ime pod kojim će vaši proizvodi biti prepoznatljivi može i treba da bude drugačije. To ime svakako treva da prati i nova vizuelna predstava – identitet odnosno logotip, prateća grafika i sl.

  Što se web sajta tiče, krenite redom: tek kada osmislite odnosno kreirate novi brend kreirajte i novi web sajt u istom tom stilu. Izgradnja brenda (bez obzira o kom proizvodu ili usluzi se radi) je ozbiljna stvar i ključ uspeha svakog biznisa. Izgradnja sajta je važan ali vrlo mali posao u odnosu na posao izgradnje brenda. Web dizajn je danas razvijen u toj meri da već za dvadesetak hiljada dinara možete da imate potpuno profesionalan i u svakom smislu savršen sajt koji se može porediti sa najboljima. Ovde je važno samo da “potrefite” odnosno izaberete pravog majstora jer mora da se zadovolji tehnička, vizuelna i funkcionalna dimenzija.

  Nadam se da sam bio od pomoći.
  Srdačan pozdrav
  Miroslav

 8. Sanja
  Sanja Posted on November 15, 2013 at 11:54 am

  Postovani,
  Uskoro otvaram fabriku koja ce se baviti pravljenjem plasticnih kanti, ali naravno problem mi je ime koje mi nikako ne pada na pamet a da to zvuci onako bas kako bi i trebalo da zvuci :) Ako biste mogli da nam pomognete bila bih vam vrlo zahvalna.
  Srdacan pozdrav

  Sanja

 9. Tamara
  Tamara Posted on January 25, 2016 at 9:52 pm

  Postovani,

  Otvaram przionicu kafe, ali u toj tadnji cu imati i neke prehrambene proizvode (keks, cokolade..) da li mozete da mi pomognete oko izbora imena za kafu i firmu?

  Unapred zahvalna

  Tamara

 10. Peca
  Peca Posted on June 30, 2016 at 11:14 am

  Najbolje ime pekare koje sam video – Lebovski , kod podvoznjaka na Zvezdari

 11. Jelena
  Jelena Posted on September 19, 2016 at 6:02 pm

  Planiram da kreiram i sijem haljine.
  Moze li pomoc oko izbora imena za brend?
  U tome nisam kreativna.
  Jelena

 12. Angie
  Angie Posted on October 28, 2016 at 4:09 pm

  Postovani,
  Uskoro planiram da otvorim agenciju za prodaju nekretnina. pokusavam da pronadjem neko ime koje bi bilo zvuno, kratko i efikasno. kao sto i sami kaxzete ime firme je najbitnija stvar za poslovanje, pa samim tim sam resila da zatrazim vasu pomoc u nadi da cu doci do resenja problema. nadam se da cete me u najkracem roku kontaktirati.
  Srdacan pozdrav,

Leave a Reply