MOJI SAJTOVI I PORTALI:

Tabs

[tabgroup] [tab title="Nullam"]Cras at nisi nec purus tincidunt suscipit. Proin vitae dui erat. Morbi at sodales orci. Nullam id massa ornare libero luctus molestie eu quis arcu. Pellentesque interdum, nunc ut consequat posuere, turpis risus lobortis ligula, nec tempor enim velit vel augue.[/tab] [tab title="Morbi"] Nam feugiat felis id ipsum blandit sodales. Aenean vitae tortor ultricies est molestie euismod sit amet non leo. Ut velit ipsum, ullamcorper eu condimentum eget, aliquam ut lorem. Integer non velit nulla, in ornare lectus. Cras eget nunc in eros mollis posuere in eu dui. Donec facilisis, orci at sagittis pretium, libero urna consectetur elit, ac ornare odio mi sed odio. Aliquam ut risus neque, eu fringilla neque. Suspendisse potenti. Integer in diam congue diam fermentum cursus at eu lorem. [/tab] [tab title="Donec "]Aenean iaculis turpis non neque molestie cursus. Donec convallis tincidunt erat, sed euismod mauris varius in. Cras ultrices sodales iaculis. Ut sodales nunc ut lectus mattis vitae sagittis lectus aliquet. Ut accumsan ligula ut augue pharetra vulputate. Fusce sit amet ligula at urna tristique cursus. [/tab] [/tabgroup]

Toggles

[toggle type="white" title="At vero eos et accusamus"]But I must explain to you how all this mistaken idea of denouncing pleasure and praising pain was born and I will give you a complete account of the system, and expound the actual teachings of the great explorer of the truth[/toggle] [toggle type="white" title="Sed ut perspiciatis"]But I must explain to you how all this mistaken idea of denouncing pleasure and praising pain was born and I will give you a complete account of the system, and expound the actual teachings of the great explorer of the truth[/toggle] [toggle type="white" title="On the other hand"]But I must explain to you how all this mistaken idea of denouncing pleasure and praising pain was born and I will give you a complete account of the system, and expound the actual teachings of the great explorer of the truth, the master-builder of human happiness. No one rejects, dislikes, or avoids pleasure itself, because it is pleasure, but because those who do not know how to pursue pleasure rationally encounter pleasure[/toggle]

Miroslav Bronzic | Mob.: +38163370427 | E-mail: bronzic.m@gmail.com

nejming

“Nejming” ili izbor imena vašeg biznisa

Ovo bi se još moglo nazvati “firma” tj. onaj audio-vizuelni sklop koji ćemo u drugom kontekstu nazivati brend, marka ili jednostavno “ime”…

Izbor imena nije ni malo lak zadatak! Postoje neki dosadni klišei i nasuprot njih, čudne konstrukcije znane i razumljive samo njihovim kreatorima… neka “iskakanja” u stilu “sačuvaj Bože” i sl…

U zemlji Srbiji je poslovni običaj da se svakom biznisu da ime iako po zakonu to nije neophodno. Npr. Zakon o preduzetnicima predviđa tu mogućnost a i pravnom licu možete dati lično ime osnivača…

Već je postao običaj da se skoro svaka pekara zove po prezimenu vlasnika i bilo bi čudno da je drugačije (mada ima i izuzetaka) i to i nije tako loše… jednostavno, običaji su tu da bi se poštovali! Međutim, što je gadan onaj običaj kombinovanja inicijala i početnih slogova prezimena i imena svoje dece, žene, baba, tetaka, tašti… e to je ono što maločas pomenuh kao “sačuvaj Bože”!!!
Ne mogu sada nikoga da prozivam a na pameti mi je bar desetak takvih! Setićete se i vi…

Kada je nejming u pitanju i tu postoje neki profesionalni standardi: Ime treba da je kratko, jasno, zvučno, čitljivo, interesantno, lako za pamćenje, sa što više samoglasnika… Ime nikako ne sme da bude uvredljivo ili nastrano u bilo kom smislu i za bilo koju grupaciju potrošača. Ne treba da sadrži nacionalne, verske ili političke prizvuke ukoliko nema potrebe i direktne veze sa istima.

Ime treba da je vanvremensko kako bi bilo aktuelno u svakom trenutku. Setite se samo koliko se novih firmi zvalo “Titanik” nakon premijere istoimenog filma Džejmsa Kamerona ili, koliko se novih firmi otvorenih 1999-e zvalo “Milenium”! Danas su sva ta imena potpuno “out” iako su u nekom momentu bila potpuno “trendy” :)
“20th Century Fox” je takođe loš primer nejminga kada je vremenska dimenzija u pitanju.

Ime treba da ima jasnu i direktnu asocijaciju na vaš biznis. Strane reči u imenu su dopustive ali razmišljajte i o tome kako ćete svoje ime napisati ćirilicom… vodite računa da su strane reči koje koristite u imenu opštepoznate i prepoznatljive i da potrošači znaju i umeju da ih izgovore i napišu (dakle, bez mnogo etimologije).

Kada smo već kod stranih jezika, gledjte da se ne “frljate” mnogo sa Španskim, Italijanskim i drugim zvučnim latinskim jezicima izuzev, ako vaš biznis nema bar indirektne veze sa tim zemljama. (ako baš uvozite šešire iz Meksika onda je uredu da vam se firma zove “Sombrero”)!

Globalni Engleski jezik je dopustiv i očekivan ali ni tu nemojte preterivati…

Postoje i duhoviti nazivi. To je prihvatljivo ali samo ako je zaista i svakom duhovito. Tako npr. u Beogradu postoji prodavnica nekih đakonija za kompjutere (oprema) koja se zove “Trista čuda”! Morate priznati da je ovo simpatično jer tamo zaista ima “trista čuda” za koje nebiste ni znali kako da ih nazovete…

Ime svog biznisa shvatite kao ozbiljnu stvar. Najbolje je da dobro razmislite pre nego što “kumujete” sami sebi!

Miroslav Bronzic
Miroslav Bronzic

8 Comments

 • Bronzic says:

  Imam gomilu sličnih problema koje sam nasledio sam od sebe :)
  Najveći mi je portal http://www.beautifulserbia.info koji pola srbije ne ume da izgovori kako treba ali sad, šta je, tu je… :)
  U potpunosti Vas razumem

 • [...] Kada je ime radnje u pitanju, ponavljamo, dovoljno je da se ime ne ponavlja na vašoj opštini a ne u čitavoj državi što je slučaj kod registracije privrednih društava. Međutim, ipak gledajte da vaše ime bude potpuno originalno budući d je ono osnovni element identiteta vašeg biznisa. Više o izboru imena ili „nejmingu“ pročitajte ovde. [...]

 • Fudbalfudbal says:

  Mala pomoć u vezi imena firme, otvara se firma koja se neće baviti samo jednom delatnošću(vezano je za sportske proizvode, školski pribor, srpski brend …), tako da ime vezano za delatnost u startu otpada, treba mi neko uopšteno ime, a opet jedinstveno i jednostavno. Jer firma ima tendenciju da se širi po dijaspori i Balkanu, tako da su mi za sad u glavi neki nazivi na engleskom tipa Bee Fair i slično..

 • Bronzic says:

  Poštovani,
  Na žalost, kreacija imena biznisa je itekako težak posao i koliko god da sam se trudio da nađem dobra imena za svoje biznise i brendove, uvek sam pronašao manu čak i onim odabranima…
  Poslao sam Vam na mejl nešto materijala u vezi sa Nejmingom. Nadam se da će Vam to biti od koristi obzirom da je poslati članak / skripta dosta opširniji.
  Srdačan pozdrav
  Miroslav

 • Fudbalfudbal says:

  Poštovani Miroslave,
  Hvala na pomoći.
  Sp
  Marko

 • Tanja says:

  Postovani,

  nasa firma nosi naziv SZR “Goran SIca” i kao sto rekoste u svom tekstu, tipican je primer “sacuvaj Boze”.
  Bavimo se proizvodnjom i prodajom razlicitih (ukrasnih) elemenata od betona.
  Zelimo da promenimo ime firme a takodje i napravimo novi sajt sa novim imenom.
  Molim vas da prokomentarisete nas sajt. Moram naglasiti da imamo problema jer posetioci ne odlaze na naredne stranice (klikom na napred), vec ostaju na prvoj otvorenoj starnici za odredjeni prozvod.
  Molim Vas i za predlog imena firme i sajta.

  Unapred zahvalna,
  Tanja Petkovic, PR

 • Bronzic says:

  Poštovana Tanja,
  Izvinjavam se na ovolikom kašnjenju sa odgovorom. Nekako mi je “promakao” ovaj komentar…
  Što se tiče tzv. renaming-a odnosno promene imena to je uvek teška odluka i težak posao jer “renejming” prati i “rebrending” koji je prilično zahtevna i skupa stvar odnosno sve što ste do sada ulagali u marketing, preciznije u izgradnju brenda – imena – marke, “pada u vodu”. Bez obzira što ste mala a ne globalna kompanija, princip je upotpunosti isti. Ako ništa drugo, uložili ste jako puno truda i vremena za pozicioniranje na tržištu a vreme je nenadoknadiv faktor.
  Uprkos svemu navedenom, kompanije se iz njima znanih, u svakom slučaju opravdanih, razloga odlučuju za promenu imena (npr “Goldstar” u “LG”).
  Postoje dva modela za “bezbolnu” promenu imena a to je da bar narednih godinu dana koristite oba imena, i staro i novo ali da ne stvarate konfuziju među svojim potrošačima već jasno objasnite, čak i grafički predstavite o čemu se radi. Drugi model je skuplji ali možda efektniji a to je da krenete u agresivnu reklamnu kampanju gde ćete lokalnom tržištu predstaviti svoj novi brend. Ime firme može i da ostane, bar još neko vreme ali ime pod kojim će vaši proizvodi biti prepoznatljivi može i treba da bude drugačije. To ime svakako treva da prati i nova vizuelna predstava – identitet odnosno logotip, prateća grafika i sl.

  Što se web sajta tiče, krenite redom: tek kada osmislite odnosno kreirate novi brend kreirajte i novi web sajt u istom tom stilu. Izgradnja brenda (bez obzira o kom proizvodu ili usluzi se radi) je ozbiljna stvar i ključ uspeha svakog biznisa. Izgradnja sajta je važan ali vrlo mali posao u odnosu na posao izgradnje brenda. Web dizajn je danas razvijen u toj meri da već za dvadesetak hiljada dinara možete da imate potpuno profesionalan i u svakom smislu savršen sajt koji se može porediti sa najboljima. Ovde je važno samo da “potrefite” odnosno izaberete pravog majstora jer mora da se zadovolji tehnička, vizuelna i funkcionalna dimenzija.

  Nadam se da sam bio od pomoći.
  Srdačan pozdrav
  Miroslav

 • Sanja says:

  Postovani,
  Uskoro otvaram fabriku koja ce se baviti pravljenjem plasticnih kanti, ali naravno problem mi je ime koje mi nikako ne pada na pamet a da to zvuci onako bas kako bi i trebalo da zvuci :) Ako biste mogli da nam pomognete bila bih vam vrlo zahvalna.
  Srdacan pozdrav

  Sanja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Aadresa

Makenzijeva 32
Beograd,
Srbija

miroslav@bronzic.com
Telefon: +381 63 370427

Škola knjigovodstva na Fejsbuku: