O zvezdi Danici…

Zvezda Danica je najsjajnija i najblistavija zvezda severnog neba ali to nije, kao što mnogi pogrešno misle, zvezda Severnjača (Polarna zvezda).

O zvezdi Severnjači…

Šta je zvezda Severnjača? – Severnjača je zvezda u sazveđžu  „Malog medveda“ pozicionirana upravo (ustvari približno) iznad severnog pola zbog čega služi kao orijentir i navigator pomorcima i putnicima. Specifična je i po tome što „kroz nju“ prolazi zamišljena osa oko koje se rotira planeta Zemlja.

A šta je „Severno nebo“? – Severno nebo je nebeski svod vidljiv sa severne hemisfere planete zemlje (nije vidljivo sa južne polulopte / hemisfere).

 

O planeti Veneri / zvezdi Danici

Danica ustvari i nije zvezda već planeta. Planeta Venera, druga po redu planeta Sunčevog sistema polazeći od Sunca.

Na nebeskom svodu postoje „zvezde“, „zvezde lutalice“ i „zvezde padalice“. Samo „zvezde“ su zaista zvezde i njihova karakteristika je što su statične odnosno nikada ne menjaju svoj položaj. „Zvezde padalice“ su ustvari komete koje se po nebu kreću velikom brzinom ostavljajući za sobom svetlosni trag tzv. rep pa ih ljudi zbog toga nazivaju i „zvezde repatice“. A „zvezde lutalice“ su ustvari planete vidljive sa zemlje. Jedna od njih (pored Jupitera i Saturna) je i planeta Venera, u narodu znana i kao „Zvezda Danica“. Ove „zvezde“ „lutaju“ od istoka ka zapadu zbog čega zvezdu Danicu / planetu Veneru još nazivaju i „Večernjača“ odnosno „Zornjača“ pošto se jasno vidi uveče (na zapadu) odnosno pred zoru (na istoku). Ime „Danica“ joj dolazi otud što se ponekad vidi i po danu.

1797.  godine, nakon što je Napoleon pokorio Italiju, Venera se videla po danu, tačno u podne što su Napoleonove pristalice protumačile kao nebeski znak te su ovu planetu nazvali „zvezdom osvajača Italije“.

Veneru pominje i Varon kada kaže da je Eneja, trojanski junak, ploveći ka Italiji, danju pred sobom gledao ovu „zvezdu“.

Ime „Venera“ ova „zvezda“ je dobila po istoimenoj rimskoj boginji lepote, koju su Grci pak zvali Afrodita. Verovatno baš iz ovog razloga narod ističe njenu lepotu pa kaže za lepu ženu da je lepa kao zvezda Danica. Postoji i verovanje da ako se Danica vidi pred žetvu, to znači da će žito dobro roditi.

Zvezdu Danicu tj. planetu Veneru često nazivaju i bliznakinjom naše planete jer su bliske jedna drugoj (uzimajući u obzir „odnose“ u svemiru) i gotovo su identične po dimenzijama i masi. Važno je još napomenuti da je zemlji ipak, ali sa druge strane, bliža planeta Mars.

Razdaljina između planete Zemlje i planete Venere iznosi 40 miliona kilometara što je oko 1000 razdaljina od Meseca od Zemlje.

Rotacija planete Venere je retrogradna što znači da se oko svoje ose rotira kontra od planete Zemlje tj. od istoka prema zapadu.

6 Responses to "O zvezdi Danici…"

 1. Laza
  Laza Posted on June 2, 2015 at 10:11 pm

  Lepo. Kratko i jasno objašnjenje. Dvoljno za nas koji volimo zvezde a o njima malo znamo.
  A, ako e Danica uveče na zapadu, pred zoru na istoku, da li se ona okreće oko zemlje, ili obnuto?

 2. Miroslav Bronzic
  Miroslav Bronzic Posted on June 14, 2015 at 7:25 am

  Pozdrav Lazo.
  izvinjavam se na neblagovremenom odgovoru. Ja nisam od onih blogera koji nin stop rade na svom sajtu :)
  Danica tj. Venera se vrti oko Sunca, isto kao i zemlja tj. ne baš isto… Bolje i stručnije objašnjenje na http://sh.wikipedia.org/wiki/Venera_%28planeta%29
  Srdačan pozdrav
  Miroslav

 3. Marija
  Marija Posted on September 6, 2015 at 5:56 am

  Hvala na zanimljivom, jasnom i kratom objasnjenju. pozdrav.

 4. Miroslav Bronzic
  Miroslav Bronzic Posted on September 7, 2015 at 9:54 am

  Hvala Vama Marija :)
  Svako dobro!!!
  Miroslav

 5. Jurek
  Jurek Posted on January 15, 2017 at 11:21 pm

  Dobro vece, preterao si malo s tom razdaljinom, mislim da si hteo reci 100, a ne 1000, je l’ tako?

 6. Jogurt
  Jogurt Posted on October 13, 2017 at 10:09 am

  Lepo objasnjeno :) Naziv Danica nije samo narodni, vec se tako zove kod svih Slovena, i mitologija vezana za ovu zvezdu je fenomenalna i nama veoma bliska. Veliki pozdrav

Leave a Reply