Ponudite im razlog da uvere sami sebe!

Da li ste ikada razmišljali kako da animirate javnost i postignete efekte slične kao u reklamnoj kampanji a da pritom za to potrošite jako malo ili ni malo finansijskih sredstava? Ako vam se dopada ova ideja nastavite sa čitanjem…

Dakle, nije u pitanju klasičan marketing (advertajzing) već komunikacija sa javnoćšu (potrošačima, klijentima i sl.).

Ako ne znate kako da „iskomunicirate“ svoje poruke ili ideje i putem medija ih podelite je sa javnošću, mi znamo.

PR ili Odnosi sa javnošću su korisni i neophodni svakoj kompaniji i biznisu, javnoj ličnosti i sl. u svrhu održavanja i podizanja reputacije kao i u svrhu razumevanja i podrške javnosti (potrošača).

PR je savršen način da utičete na mišljenje javnosti, menjate stavove i ponašanja ciljnih grupa potrošača. Najzad, kao što je rečeno u samom naslovu, „PR je umetnost da se ljudima ponude razlozi da uvere sami sebe“ – definicija Odnosa s javnošću Majkla Levina, autora knjige „Gerila PR 2.0“ .

Dakle, važno je da napravimo jasnu razliku između odnosa s javnošću i marketinga.
Klasičnim marketingom sugerišemo, ubeđujemo, „smaramo“… i to je njegova slabost u odnosu na moć koju ima PR jer njime iste ciljeve postižemo na drugačiji, prihvatljiviji način. Umesto reklame, publikujemo vest koju će javnost prihvatiti „zdravo za gotovo“, verovaće joj a ona će imati mnogo više efekta nego reklama (u istim magazinu i na istom mestu npr.) i uprkos činjenici da smo u njoj (vesti, PR članku) rekli mnogo manje o onome što želimo nego u samoj reklami (reklamnom oglasu) čiji cilj je da, takođe, ljudima prenese određenu poruku.

PR pruža dokaze, činjenice i mišljenja koji ljudima pomažu da sami dođu do određenih zaključaka , i to onih zaljučaka i stavova, u našem slučaju efekata, koje smo hteli da postignemo klasičnim reklamiranjem. Pritom ne zaboravite: reklamu (oglas) skupo plaćate a PR ne, on se u tom smislu ne naplaćuje.

Mi smo ti koji znamo, umemo i možemo da komuniciramo vašu poruku ili ideju kroz medije. Mi ćemo napisati saopštenja za javnost i proslediti ih medijima i novinarima ali što je još važnije, mi ćemo osmisliti i kreirati vest (ali vest!) jer ako  se dogodi da pošaljete reklamu uvijenu u PR kontekst, niko neće biti toliko naivan da je objavi. Jedino što u tom slučaju možete da očekujete je profaktura za plaćanje reklamnog prostora ili važeći cenovnik istog u dotičnom mediju.

PR je posao kreiranja javnog mnjenja u svoju korist!

 

 


Primeri iz prakse:

Evo i tri dobra primera iz prakse tj. kako smo u prethodnim slučajevima kreirali PR kampanje za našeg klijenta web portal Viabalkans.com

O Viabalkans.com portalu – profil

ViaBalkans.com je portal o turizmu i putovanjima čija misija je da predstavi zanimljive turističke destinacije, objekte i lokalitete kao i kulturu, tradiciju, običaje svih zemalja Balkabskog ili, kako ga oni zovu „Brdovitog“ poluostrva. Na portalu je predstavljena turistička ponuda 11 zemalja koje se u geografskom ili geopolitičkom kontekstu nlaze na Balkanskom poluostrvu.

Zadatak i cilj PR kampanje

Upoznati i informisati širu javnost, naročito internet korisnike o postojanju portala i njegovoj misiji, sadržajima i sl. kao i povećati broja poseta na portalu, obezbediti duže zadržavanje posetilaca na stranicama portala i interakciju i diskusiju između uredništva i posetilaca kao i posetilaca međusobno.

PR aktivnosti

Osmislili smo i organizovali ukupno tri različite PR kampanje u različitim vremenskim periodima:

  1. Nagradna igra za najbolji putopis a nagrada je bila zimovanje u ski centru Bansko u Bugarskoj (dakle na „Brdovitom Balkanu“ shodno temi portala). Zadatak mase takmičara bio je da napišu najbolji/najlepši putopis.
  2. Novogodišnji poklon posetiocima portala: Svi volimo poklone, naročito prigodne, pa makar oni bili i simbolični. Ali ViaBalkans-ov poklon je bio originalan i lep što je pak doprinelo tome da čitava akcija bude interesantna i novinarima koji su pisali o njoj.
  3. Foto konkurs za najlepšu fotografiju Srbije – Najuspelija kampanja čije rezultate i objave su preneli gotovo svi mediji.

Rezultati kampanja

 

Kampanja br.1

Rezultai prve kampanje „Nagradna igra – zimovanje u Bugarskoj“ bili su neočekivano dobri – odlični i multiplikovani. Broj poseta na inače novom i slabo posećenom portalu se uvećavao i svakim danom trajanja kampanje sve više uočavao a grafikon je zabeležio zadivljujuću krivu rasta posećenosti. Osim toga, portal je dobio stotine kucanih stranica novog i originalnog sadržaja (putopisi) koji mu je blagovremeno pomogao da se pozicionira visoko na listama pretraživača i time trajno (organski) povećasvoju posećenost. Dakle, efekti kampanje su multiplikovani.

Kako smo ovo postigli?

Na samom početku akcije tj. nagradne igre obavestili smo medije poslavši im saopštenje za javnost. Iskreno, očekivali smo skromnije rezultate od ove akcije i planirali smo da takmičare animiramo kroz mreže za kontekstualno oglašavanje, društvene mreže i sl. Međutim, čak nije bilo ni potrebe za tim jer su mnogi mediji sa velikom posećenošću (internet) i čitanošću-tiražem (štampani mediji) objavili naše saopštenje u celosti. Popularni besplatni „City Magazine“ sa tiražom od 60 000 primeraka je npr. objavu preneo u celosti na gotovo četvrtini trinaeste stranice (prva polovina magazina – ukupno 40 stranica). Interesantno je da su objavili čak i poveći ViaBakans-ov logotip čime se ovaj članak već može okarakterisati i kao reklama!

Ne zaboravimo da spomenemo veoma živu komunikaciju na forumima i društvenim mrežama koju smo dodatno „podgrevali“.

 

Saopštenje za javnost smo poslali medijima i po okončanju nagradne igre kada smo imali pobednika, fantastičan pobednički putopis, pisano saopštenje pobednika (zamolili smo ga da napiše par rečenica povodom svoje pobede), pisane kritike i obrazlaganja kompetentnih ljudi, pisaca… Upravo ovim smo unapred sprečili i onemogućili bilo kakvu kriznu situaciju i neželjene okolnosti (npr. da se “glasno” pobuni neko ko smatra da je baš on trebao da pobedi i tako pokrene „lavinu“ negativnih komentara ili „domino efekat“ koji bi takav „glas“ mogao da proizvede.).

Efekat ove, druge akcije animiranja javnosti se takođe značajno osetio na samom portalu u smislu povećanja broja poseta i, opet, sadržaja, u smislu komentarisanja putopisa od strane posetilaca portal / čitalaca, naročito od drugih takmičara.

 

Kampanja br.2

Rezultati druge kampanje „Novogodišnji poklon – Viabalkans-ov desktop kalendar su takođe bili impresivni a naročito reakcija posetilaca koja se odrazila kroz lojalnost i sticanje tzv. „stalne publike“.

Kako smo ovo postigli?

Nekoliko meseci ranije na samom portalu kao i na fan stranici na društvenoj mreži Fejsbuk smo organizovali anketu s pitanjima šta ili koju znamenitost (javnu građevinu, spomenik i sl.) svaki posetioc ponaosob doživljava kao simbol neke od 11 država poluostrva. Odgovori su, istina, bili sugerisani („na zaokruživanje“). Shodno rezultatima ankete angažovali smo poznatu ilustratorju Gordanu Bakić da ih ilustruje i vizuelno predstavi kako bismo imali materijal za „Viabalkans-ov desktop kalendar“ (aluzija na čuveni „Pirelijev kalendar“) koji ćemo za Novu godinu pokloniti posetiocima portala i široj javnosti.

Poklon je deljen u elektronskoj formi (ne u štampanoj) kako bi troškovi izrade i distribucije bili minimalni (praktično i ne postoje, osim ilustracija).

Saopštenjem smo obavestili sve medije o našoj akciji a rezultati su bili, naravno, impresivni.

Interesantno je spomenuti momenat „borbene gotovosti“ kada smo uočili komentar na objavi portala B:92 i potencijalnu kriznu situaciju u kome nas tj. portal ViaBalkans, napadaju da, zbog izbora Hrama svetog Save kao simbola Srbije, „hoćemo pravoslavnu džamahiriju“ i na taj način vređamo pripadnike drugih religija, konfesija i ateiste i dalje u tom stilu… Odabrani model borbe tj. upravljanja kriznom situacijom bio je ignorisanje i „skteranje s teme“…

 

Kampanja br.3

Rezultati treće kampanje „Foto konkurs za izbor najlepše fotografije Srbije“ su,u poređenju sa rezultatima prethodne dve kampanje, gotovo neverovatni!

Na Fejsbuk fan stranici portala organizovali smo foto konkurs sa jasnom pravilima za učešće na istom, pravima i obavezama takmičara (autorska prava i sl.), pravima i obavezama organizatora, načinu selekcije i sl. što je uticalo na ugled samog konkursa i ozbiljnost čitavog događaja.

Cilj konkursa je bio podizanje „bure“ u javnosti ali i prikupljanje autorskog foto materijala za sam portal koji ga je učinio sadržajnijim, lepšim i atraktivnijim (u propozicijama konkursa stoji da organizator tj. portal ima pravo da koristi sve pristigle radove za svoje potrebe i da ih objavljuje).

Foto konkurs nije bio nagradni iz razloga kako bismo sprečili moguće potencijalne krizne situacije ukoliko neki od učesnika koji su očekivali pobedu/nagradu napravi problem. To se upravo dogodilo i to u nekoliko slučajeva ali „šah-mat“ je bio odgovor da ne postoji razuman i smislen interes organizatora (nagrada) da se neki rad favorizuje.

Po okončanju foto konkursa, izabrali smo deset najlepših fotografija koje su zaista bile impresivne i poželjne za objavljivanje. Upravo to se i dogodilo. Uz saopštenje za javnost, poslali smo i pobedničke fotografije koje su, uz tekst saopštenja objavili gotovo svi elektronski i web mediji a ponajviše zahvaljujući vesti koju je na osnovu našeg saopštenja kreirala novinska agencija Tanjug i koju je većina medija preuzela po sistemu automatizma.

Ne zaboravimo pomenuti i sve eksterne linkove ka portalu ViaBalkans.com sa drugih portala i web sajtova i njigov blagotvoran uticaj na SEO optimizaciju samog sajta.

 Na kraju, zapitajte se da li se isplati baviti odnosima sa javnošću kao i da li se više isplati ulagati u PR ili u klasični marketing.