Šta je Parallax efekat na veb sajtu i učemu je fora

Jedan od novijih trendova u veb dizajnu je tzv. Parallax efekat. Zajvaljujući Parallax-u vaš veb sajt može da dobije potpuno novu, „trendy“ formu. Suština je u dinamici veb stranice i njenom skrolovanju. Kada skrolujete (okrećete točak na mišu), a to svi radimo dok gledamo/čitamo sadržaj neke veb stranice, stičemo utisak kretanja sadržaja „jednog preko drugog“ tj. uglavnom uočavamo pomeranje pozadine u drugom planu, sporije u odnosu na tekst i grafiku u prvom planu. Ovo je tzv. „lažni“ 3D (ili Parallax) efekat koji postaje sve popularniji u veb dizajnu.

Prednosti i mane Parallax-a

parallax lejeriOd uvek je u veb dizajnu važilo pravilo da insistiranje na vizuelnim efektima „šteti“ praktičnosti, intuitivnosti, SEO optimizaciji… Kada je Parallax efekat u pitanju, ovo staro pravilo uglavnom vredi ali, i ne mora da bude tako. Ukoliko ne preterujete sa Parallax-om i optimalno ga iskoristite, nećete se suočiti sa problemom dužine učitavanja stranice koji se uglavnom javlja kao prvi i najveći problem.
Dakle, budite štedljivi kada je u pitanju veličina datoteka (slike u pozadini i sl.). Osim pozadinskih fotografija koje uglavnom stvaraju probleme, tu je, na drugom mestu, sam sadržaj koga na Parallax veb stranicama ima značajno više nego na „statičnim“ veb stranicama kao što je ova na kojoj se nalazi ovaj članak.

Zašto?! Da bi sadržaj mogao da „leti“ jedan preko drugoga i da bi se postigao utisak dinamike i „kreativnog haosa“, potrebno je da ga ima mnogo. Iz tog razloga mnogi vlasnici ovakvih sajtova čine pogrešan potez tako što po nekada sav sadržaj sajta stavljaju na jednu-jedinu stranicu. Istina, ponekad deluje lepo (ali uglavnom konfuzno i haotično) ali zapitajte se šta je sa SEO optimizacijom u takvim slučajevima tj. na koji volšeban način optimizovati takvu veb stranicu iliti, kako takvom veb sajtu obezbediti neophodnu posećenost?

I, na kraju, evo nekoliko linkova ka nekim dobrim, lepim ili zanimljivim Parallax sajtovima:

1. Prvi među njima je čuvena AVADA – WP tema koja mi se iz mnogo razloga čini savršenom i besprekornom:

avada


 

2. Jarvis – WP tema koju možete da kupite za 59 USD

parallax2


 

3. JKREATIV

 

parallax3


 

4. A evo i jednog zanimljivog dokaza da Parallax efekat ne mora uvek da bude “vertikalan” i povezan sa scroll-om: sprintely.net

horizontalni-parallax