Pisanje tekstova za sajtove ili “copywriting for web“ je specifična usluga koju kvalitetno može da vam pruži jako mali broj ljudi, isključivo profesionalaca.

Na pravom ste mestu!

Pisanje tekstova za sajtove je specifična veština kreativnog pisanja, zanimljivog i razumljivog ljudima, posetiocima vašeg veb sajta ali i robotima pretraživača tzv. „Spider-ima“ koji svakodnevno ili u redovnim intervalima posećuju vaše veb stranice, prikupljaju i analiziraju tekstove na njima da bi ih, po određenim kriterijumima i algoritmima rangirali u rezultatima pretrage. Dakle, reč je, jednim delom o SEO optimizaciji a drugim delom o marketinškoj moći napisanog teksta.

Dakle, pisanje tekstova za veb sajtove mora da bude spoj rečitosti, dobrog izražavanja, pismenosti, pravopisne savršenosti, marketinških i PR znanja i iskustava kao i znanja iz oblasti SEO (optimizacije za pretraživače / Search Engine Optimization) i HEO (Human Engine Optimization).

Dobrim tekstom na vašoj veb stranici zainteresovaćete potencijalne kupce ili korisnike vaših usluga, zaintrigiraćete ih, povećaćete ukupnu vrednost vašeg brenda u „očima“ posetilaca dotične veb stranice. Najzad, prodaćete više vaših proizvoda ili usluga. S druge strane, navešćete pretraživače da bolje rangiraju vašu veb stranicu i prikažu je na boljoj poziciji na listi rezultata pretrage po određenim ključnim rečima ili frazama što, nadalje, znači još više posetilaca i još više kupaca.
Dakle, efekti se multiplikuju.

 Pisanje tekstova za sajtove

Ne zaboravite i to da će svega nekoliko pravopisnih, semantičkih ili sintaksičkih grešaka uveliko „srozati“ utisak i snagu napisanog „reklamnog“ teksta.

Zašto je sad reč „reklamnog“ pod znacima navoda?!
Zato što je „reklamiranje zabranjeno. Vaši klijenti ili kupci ne vole kada im nešto reklamirate, „uvaljujete“ ili poturate. Naprotiv, snaga vašeg „reklamnog“ teksta je da ih ubedite da im je vaš proizvod (ili usluga) potreban, da im ponudite razloge da poveruju u napisano i da shvate svoju potrebu. da spoznaju želju za posedovanjem ponuđenog.

Zaboravite na predugačke, „smaračke“ tekstove jer ljudi ne vole (niti imaju vremena) da čitaju „Tihi Don“ o vašoj npr. četkici za zube… Poenta je u što manje teksta saopštiti što više informacija.
Zaboravite i na dugačke „andrićevske“ rečenice. Niko neće dvaput čitati tekst vaše ponude (osim ako se stvarno ne oduševi i ne zainteresuje).

copywriting

 

Pisanje tekstova za sajtove je važna stavka!
Budite originalni, ne kopirajte druge!

Evo praktičnog primera zašto:

Na popularnom sajtu za grupne kupovine „Grupovina“ (verovatno znate bar po nešto o konceptu grupnih kupovina) kao i na portalu S-knjigovodstvo, ponuđena je usluga edukacije,  kurs knjigovodstva. Zahvaljujući kombinaciji dobre i „opipljive“ usluge  i odlično napisanog „reklamnog“ teksta, već tokom prvog dana prodato je preko 40 kupona (ukupno 81) i popunjeni su svi kapaciteti škole.

Uvidevši ovaj uspeh, odmah potom, slično je učinila i konkurencija (škola o kojoj će kasnije biti više reči) ali…

Pitajte me šta je razlog našeg uspeha a njihovog neuspeha. Odmah ću vam reći, dobro napisan tekst ponude ali, i ne samo to!

Dokaz: Dotična škola je na isti način ponudila istu ponudu sa nižom cenom i većim fondom časova. Doslovno su prekopirali sav naš „reklamni“ tekst (uverite se) i objavili ga na portalu za grupne kupovine slične jačine i kapaciteta Kupon.rs.  Potom, verovatno u neverici, na još jednom (Mojipopusti.rs) i još jednom (Kupilica.net) portalu za grupne kupovine… (dokle više)…


Šta je razlog ovom neuspehu?!
Ptajte me.
Reći ću vam.

copywriting

Još korisnih informacija o Coywriting-u saznajte u mom članku „Šta je Coywriting?

Šta pišemo za vas?