SEO – optimizacija sajta za pretraživače

Optimizacija sajta jeste niz aktvnosti i podešavanja preduzetih u cilju bolje pozicioniranosti na velikim svetskim i lokalnim pretraživačima.
Poenta je učiniti sajt jednako dopadljivim i interesantnim kako posetiocima tako i pretraživačima. Ovako ćemo, preko pretraživača, privući višestruko veći broj posetilaca u odnosu na sve ostale vidove marketinga i promocije sajta.

Najvažnija stvar u procesu optimizacije jeste shvatiti principe po kojima pretraživači funkcionišu tzv. algoritme koje koriste u postupku bodovanja svakog sajta. Važno je znati šta cene i tako vam daju dodatne poene, a šta ih posebno nervira pa vas ignorišu ili čak stavljaju na crnu listu…

Jasno je da ukoliko se vaš sajt nađe na prvoj ili bar prve dve izlistane stranice pretraživača u odnosu na traženu ključnu reč, imate velike šanse da vaš sajt bude posećen tj. da prodate svoj proizvod, uslugu ili šta je već cilj vaše prezentacije…

Cilj optimizacije je da navedete pretraživač da vas visoko rangira i pozicionira što je moguće više u odnosu na konkurenciju. Stoga je izuzetno važan pravilan izbor ključnih reči za koje se radi optimizacija i detaljna analiza situacije i konkurencije.

Kada imamo otkrivena tajna oružja kojima se služi konkurencija, kada znamo šta tačno hoćemo tj. koje su ključne reči koje će posetioce dovesti na naš sajt i kada znamo sve fazone i fore kojima se služi pretraživač, neće vam biti problem da se nađete na prvom mestu.

O tome šta pretraživači vole da vide i čuju i tako steknu visoko mišljenje o vama je nezahvalno govoriti jer kontinuirno menjaju i usavršavaju svoje algoritme po kojima vas procenjuju tako da bukvalno, ono što vredi danas, sutra biva potpuno beznačajno. Tako naprimer, nekada su tzv. “meta tagovi” bili osnova svake optimizacije tj. osnovni kriterijum po kojem pretraživač vrši selekciju a danas su marginalizovani ili čak u potpunosti beznačajni.
Stoga, važno je znati šta je danas u modi ili u trendu i tako se ponašati a već sledeće sezone sve će možda biti potpuni promašaj što znači da je optimizacija kontinuiran proces a ne jednokratan posao ili aktivnost preduzeta u svrhu bolje posećenosti.

Jednostavno, ukoliko želite biti u trendu, morate pratiti modu!

Danas je moderno linkovati se sa što više drugih sajtova sa sličnim ili približno sličnim sadržajem. Pretraživači smatraju da, ukoliko vas kolege sajtovi cene i poštuju to znači da ste vi veoma ugledan sajt i da stoga zaslužujete da se nađete na prvom mestu!
Takođe, pretraživači vole logiku te će rezultati optimizacije biti veći, čak i multiplikovani, ukoliko se ključne reči koje ste odabrali zaista nalaze na vašem sajtu kao ključne tj. da se nalaze u naslovima, u prvim rečenicama i da se ponavljaju više puta ali ne i previše jer će u tom slučaju posumnjati da ih varate i baciti vas na crnu listu…

Prethodna rečenica vas navodi da uočite dve vrste optimizacije: poštenu i nepoštenu! tzv. nepoštena optimizacija vam garantuje odlične ali u svakom slučaju kratkotrajne rezultate. Čim pretraživač shvati da ga lažete ili manipulišete njegovom inteligencijom bićete zauvek diskvalifikovani. Jedna od najčešćih prevara koja je svojevremeno “palila” jeste tzv. “nevidljivi tekst” tj. tekst koji je obojen istom bojom kao i pozadina sajta tako da je posmatraču zapravo nevidljiv a pretraživač veruje da to stvarno piše na sajtu.

Već sam pomenuo, pretraživači konstantno usavršavaju svoje algoritme po kojima vrše kategorizaciju sajtova tako da ćete svakako, pre ili kasnije, biti razotkriveni i prognani u mračni pakao gde vas niko neće videti… Međutim, ako se bavite poštenom optimizacijom i tako zapravo pomažete pretraživaču da vas uoči, dobićete kratkoročno lošije ali dugoročno mnogo bolje rezultate u odnosu na nepoštenu optimizaciju.

Šta je u kom momentu kriterijum pretraživača za pretragu sigurno niko ne zna jer su to strogo čuvane poslovne tajne ali postoje instrukcije koje pretraživači daju webmasterima kako bi olakšali posao na obostrano zadovoljstvo.
Nadalje, važna je i konstrukcija samog sajta tako da već pri samoj izradi, ili već pri projektovanju sajta, moramo voditi računa o vidljivosti na pretraživačima. Ukoliko se o ovome nije vodilo računa na vreme, vaš sajt će morati biti temeljno rekonstruisan…

Važne su i same tehnike izrade sajta! Osnovno pravilo jeste da kod (HTML kod) sajta mora biti ispravan i da sajtovi urađeni u Flash-u uopšte neće biti vidljivi (ovo za Flash više ne važi ali…). U nekim slučajevima i tzv. Java skripte će ostati nevidljive… Poenta je pronaći dobre kompromise i rešenja koja neće ići na štetu estetike i funkcionalnosti a u korist optimizacije.

I na kraju, pokušajte da uočite koliko puta je autor, u ovom tekstu, pomenuo reč “optimizicija” – ključnu reč ove stranice a sve u svrhu upravo optimizacije.

Leave a Reply