Načini učenja stranih jezika – koji način je najbolji

Poznavanje globalnog tj. engleskog jezika, u današnem društvenom okruženju smatra se osnovnom, funkcionalnom pismenošću. Jednako kao i npr. znanje rada na računaru.

Učenje ili usavršavanje stranih jezika, naročito engleskog, postalo je norma urbanog čoveka – mera njegove opšte kulture, komunikativnosti i zapošljivosti.

Mogućnosti, načini i metodi učenja stranih jezika su različiti a kao osnovni parametar za ocenu uvek se uzima efikasnost. Cena obuke je takođe bitan faktor pri izboru škole ili obuke ali, u poređenju sa stečenim znanjima, često je relativna tako da ona obuka koja  je naizgled povoljna, često biva skuplja od one koja je naizgled skupa, naročito u odnosu na dužinu obuke (fond časova i sl.).educo-team

Merenje efikasnosti obuke obično je osnovni  faktor u obuci. Privatni časovi profesora iz sistema formalnog obrazovanja obično se smatraju relativno skupim i relativno neefikasnim rešenjima.

Mnogobrojne škole stranih jezika mogu biti prihvatljivo rešenje ali je o njima nezahvalno govoriti jer svaka od njih, u odnosu na metod rada, način prenosa znanja, organizaciju i predavače ima svoj stepen efikasnosti.

Definitivno najpouzdaniji i najefikasniji metod obuke su internacionalne škole jezika u inostranstvu tj. ona mesta na kojima jezik „mora“ da se progovori jer druga opcija ne postoji.

Ukoliko odlučite da se obrazujete (ili da pošaljete vaše dete) u nekoj ovakvoj instituciji, koštaće vas, odprilike, kao srednjebudžetsko letovanje ili zimovane ali, to će na neki način i biti jer ćete se, baš kao i sa turističkog putovanja, vratiti prepuni utisaka i impresija ali i sa značajno unapređenom sposobnosti komunikacije i znanja željenog stranog jezika.

ucenje-jezika-u-inostranstvuTakođe, pri izboru škole jezika u inostranstvu, naročito kada tamo šaljete svoju decu (mlađe generacije) treba voditi računa o masovnosti tj. da li je aranžman grupni ili individualni i, ako je grupni, kolika grupa je u pitanju obzirom da veličina grupe polaznika iz jednog govornog područja direktno utiče na efikasnost učenja stranog jezika. Npr. ukoliko u neku školu istovremeno krene tridesetak polaznika iz Srbije (jedno odeljenje), jasno je da će se van nastavnog dela programa družiti i međusobno komunicirati na svom jeziku a to vam nije cilj. Cilj je snaći se u sredini u kojoj svi govore engleski ili drugi dotični strani jeziik.

U Srbiji postoji nekoliko organizatora putovanja i obuka u školama jezika u inostranstvu a u svojoj jedinstvenosti i profesionalnosti izdvaja se beogradski Educo Team koji u svojoj ponudi, po relativno povoljnim uslovima i cenama ima najprestižnije škole jezika širom Evrope među kojima se izdvajaju čuveni St. Edmund’s college, St. Clare’s Oxford – Rye St. Antony School, Millfield, St. George’s Ascot school i St. Mary’s College Ascot , svi iz Velike Britanije, zatim, brojne poznate i ugledne škole u Francuskoj (Parizu, Nici i sl.), Nemačkoj i Austriji (Beč, Berlin, Minhen), Španiji (Barselona), Italiji (Milano, Firenca, Lignano…) i Malti.

Boravak i učenje u ovakvim institucijama, osim višestruke koristi i neuporedive efikasnosti, donosi i brojne lepe uspomene koje se pamte tokom čitavog života.

Na ovaj način postajete građanin sveta.

3 Responses to "Načini učenja stranih jezika – koji način je najbolji"

 1. skola stranih jezika
  skola stranih jezika Posted on April 5, 2014 at 1:06 pm

  Najbolje je uciti u skolama stranog jezika bilo gde u zemlji i van nje

 2. Miroslav Bronzic
  Miroslav Bronzic Posted on April 19, 2014 at 6:13 pm

  Može biti da ste u pravu. Za školu stranih jezika “Inlingua” sam pisao neke članke i tekstove potpuno uveren da je to pravo mesto za učenje stranih jezika.
  Čime se Vaša škola (iz ostavljene veb adrese se vidi da je to “Akademija Oxford”) preporučuje tj. koje su njene komparativne prednosti u odnosu na druge škole i metode učenja stranih jezika. Verujem da postoje jer imam blago pozitivan stav. negde sam nešto, čini mi se, čitao o vama…

 3. kursevi stranih jezika
  kursevi stranih jezika Posted on August 8, 2015 at 9:59 pm

  Poštovani Miroslave,
  reći ćemo Vam mi iz ugla ProntoLanguage. Za neke evropske jezike koji se ređe čuju u Srbiji (engleski se (pre)često čuje) poželjno je započeti kurseve u Srbiji iz više razloga:
  1) domaći predavači će pružiti komparativni prikaz stranog (koji se ređe čuje, npr. kurs švedskog jezika ili kurs norveškog jezika…) i srpskog jezika. U inostranstvu predavač to ne može jer verovatno ne zna Vaš jezik, a i treba da drži grupi koja ima različito jezičko poreklo
  2) A nivo – on je, da kažemo, najkritičniji period. Za njega je korisno da se uvodi polako na “domaćem” jeziku (koji polaznik već zna dobro). Već B nivoi su za ono što pišete u Vašem članku – za učenje u inostranstvu. Osnova ovde, usavršavanje vani.
  3) Cena. Domaće škole su mahom pristupačnije nego strane. U njih (oslanjajući se na prethodnu tačku) treba ulagati samo zarad usavršavanja, kad je osnova već dobro izgrađena – ovde, gde je jeftinije i gde može da se ponudi daleko veći fond časova jer niste ograničeni boravišnim propisima u inostranstvu (maksimum 90 dana npr). Naša škola npr. osim praćenja savremene didaktike, ima veći fond časova nego ostale na osnovu iskustva profesorke koja je u tom poslu već duže od pola decenije.

  Srdačno Vas pozdravljamo i puno uspeha Vam želimo

Leave a Reply