Social networks buttons ili dugmići za društvene mreže

Ovaj članak je zapravo iskopirani mejl koji sam poslao svojim klijenta sa Kupon.rs portala a u vezi uvođenja ovih standarda na portal za grupne kupovine Kupon.rs.
Pomislih da bi bila prava šteta ne podeliti ovo sa ostalim svetom obzirom da sam se poprilično pomučio sa prikupljanjem podataka i sl.

Dakle,
Tema ovog maila je uvođenje social networks buttons-a na svaku novu ponudu na Kuponu.

Ipak, imam potrebu da vam svima skrenem pažnju i napišem nešto “malo” teksta i da dam svoju ekspertizu :) obzirom da sam zadužen za Fejsbuk fan pejdž, ovo ima veze sa tim…

Šta su Social Networks Buttons?

Social Networks Buttons ili dugmići za društvene mreže su maleni dugmići koji izgledaju kao na slici u prilogu a služe da se sadržaj tj stranica na kojoj se nalazi direktno linkuje tj. šeruje (u nekim slučajevima lajkuje ili twittuje) na profil stranice na društvenim mrežama. Tako se sadržaj širi webom. Jednostavno, onaj kome se sadržaj dopadne klikne na neko od ovih dugmića i „Širi dalje“…

Dakle, sve što je potrebno uraditi je da se na svaku od novih stranica portala dodaju ova tri dugmića. Jest da je to malo više posla ali kad se već mučite da napravite dotičnu stranicu, pomučite se još malo.

U skladu sa tim koliko se društvene mreže razlikuju po svojoj koncepciji razlikuju se i ovi dugmići i njihova funkcija (bar im je dizajn u priličnoj meri usklađen).

Google +1 dugme

Evo šta stoji u objašnjenju funkcije „+1“ Google-ovog dugmeta: „…google je konačno lansirao +1 dugme za web stranice. +1 dugme je google-ov najozbiljniji pokušaj uvođenja društvenog elementa za pretragu.

Šta je to google +1?

Google +1 je način na koji možete da predlozite ili sugerišete na stranice koje vam se sviđaju svojim prijateljima ili kontakitma. Kada kliknete na +1 dugme on dobija jedan signal, što više signala vaša stranica ima to će biti više rangirana.”

Fejsbuk “Like” & “Share” dugmići

Fejsbuk ima dve vrste “dugmića” a to su “like” i “share”.

Činjenica je da se “Like button” mnogo više koristi ali je po meni “Share button” mnogo korisniji. Razlika je kad neko klikne ne “Like button” što će na njegovom profilu pisati da mu se sviđa ta stranica na kojoj je kliknuo na dugme dok, ako klikne na “Share button”, na njegovom profile će izgledati kao da je postavio link ka toj stranici…

Tviterovo “tweet” dugme

Tviter (tweet) dugme  služi da klikom na njega odmah i bez pristupanja mrežu (ne napuštate stranicu sajta na kome se nalazite) twitujete njen sadržaj.

Kako se postavljaju ovi dugmići?

Facebook share button:

Postavi na FejsPotrebno je da na stranicu iskopirate sledeći kod: <a type=”button_count” name=”fb_share” href=”http://www.facebook.com/sharer.php”>Postavi na Fejs</a><script src=”http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share” type=”text/javascript”></script>

Facebook like button:

 

Otići na stranicu http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like/ i na njoj popuniti polja i upisati link tj. adresu stranice na kojoj će se to dugme nalaziti. Zatim izabrati Layout style: button_count (kako bi svi dugmići društvenih mreža bili ujednačenog izgleda) a potom na „Get code“ dobijaš kod koji se stavlja na stranicu.

Twitter button:

Ovo dugme možete preuzeti na sledećoj stranici: http://twitter.com/about/resources/tweetbutton Kod za to dugme izgleda ovako:

<a href=”http://twitter.com/share”>Tweet</a><script src=”http://platform.twitter.com/widgets.js” type=”text/javascript”></script>

+1 Google button


Za novu društvenu mrežu Google+ iskopirati sledeći kod:

<!– Place this tag in your head or just before your close body tag –> <script src=”https://apis.google.com/js/plusone.js” type=”text/javascript”>// <![CDATA[
{lang: ‘sr’}
// ]]></script>

<!– Place this tag where you want the +1 button to render –>

Detaljnije na: http://www.google.com/webmasters/+1/button/index.html

A evo i odličan You Tube:

Leave a Reply