ViaBalkansov kalendar za 2011. godinu na poklon

Travel portal www.viabalkans.com spremio je novogodišnje poklon iznenađenje za sve svoje posetioce.
Svi posetioci portala imaju priliku da preuzmu svoj „paketić“ na adresi http://www.viabalkans.com/wallpapers.rar

wallpaper-balkans

U pitanju je poklon wallpaper-kalendar sačinjen od dvanaest tapeta sa kalendarom na kojima je predstavljeno jedanaest zemalja Balkana svojim znamenitostima odnosno prepoznatljivim simbolima od kulturnog i turističkog značaja, uglavnom spomenicima, sakralnim objektima i sl.

Države su predstavljene redom, po početnom slovu svog imena u odnosu na engleski alfabet te je tako Srbija zauzela teatralno poslednje mesto. Za simbol Srbije izabran je hram svetog Save u Beogradu.

hram-svetog-save

U sličnom kontekstu predstavljene su i Turska (crkva-džamija Aja Sofija u Istanbulu), Hrvatska (katedrala svetog Marka u Zagrebu) i Bugarska (hram sv. Aleksandra Nevskog u Sofiji).

Spomenici i spomenički kompleksi predstavljaju Rumuniju (Trijumfalna kapija u Bukureštu),i Albaniju, (Skenderbegova konjanička statua u Tirani), i Sloveniju (statua zmaja, simbol Ljubljane).
Crnu Goru predstavlja Njegošev mauzolej na Lovćenu, Bosnu i Hercegovinu znameniti stari most u Mostaru, Grčku Solunska bela kula a Makedoniju muzej Ilindenskog ustanka i Kruševske republike u Kruševu.
Wallpaperi su delo naše ilustratorke Gordane Bakić koja je specijalno za ovu priliku uradila serijal ilustracija od kojih je jedanaest izabranih predstavljeno u ovom kalendaru.

Leave a Reply