Izrada web sajtova je (uslovno rečeno) preširok a web dizajn je znatno uži pojam. U našem jeziku se ova dva pojma često poistovećuju te je stoga VAŽNO odmah napraviti razliku.

Web dizajn tj. web dizajner se bavi dizajniranjem, kreiranjem vašeg sajta u vizuelnom a često i u organizacionom smislu. On je često onaj koji započinje posao na izradi web sajta. Posle njegov posao prelazi u ruke programera i drugih stručnjaka (kodiranje, programiranje, SEO – optimizacija za pretraživače)…

Za kvalitetno urađen posao tj. web sajt neophodno je da svaki od gore pomenutih segmenata radi „majstor svog zanata“ jer ćete u suprotnom uvek dobiti osrednje rešenje. Svakako, važno je i da svi „majstori“ budu uigran tim ili da rade po važećim web i web dizajn standardima.

web-dizajn1

Tema ovog članka je prvenstveno web dizajn kao polazna tačka u poslu zvanom izrada web sajtova. Web dizajn nije ništa drugo nego izgled i kocept u vizuelnom smislu. Posebnu pažnju treba poklanjati postavljanju strogih estetskih standarda, definisanju sistema boja, kompoziciji i rasporedu grafičkih i tipografskih elemenata na sajtu. Drugim rečima, posebnu pažnju treba poklanjati formiranju jedinstvenog i prepoznatljivog stila.

Funkcionalnost, kao bitna karakteristika web dizajna će, takođe, treba u potpunosti biti ispoštovana i ukomponovana u prethodno definisanu estetsku dimenziju sajta. Čak i najlogičniji sajt neće zadržati pažnju posmatrača / posetioca ukoliko nije funkcionalno ujednačen i estetski savršen!

Web dizajn treba da odiše lakoćom, svežinom i bojama čijim kombinovanjem i drugim vizuelnim efektima provocirate pozitivne reakcije posmatrača. Boje sajta su od izuzetnog značaja i njih uvek treba birati u odnosu na  „matematiku“ boja, značenje i psihologiju boja.

Dakle kada govorimo o pojmu web dizajn, neophodno je da za početak pronađete web dizajnera ali web dizajnera a ne onoga ko se samo tako predstavlja jer „ume da napravi web sajt“. Web dizajn i izrada web sajtova nikako nisu jedno isto! Web dizajn je samo jedan segment u izradi web sajtova.

Redizajn web sajtova je posebna kategorija.

Vlasnici sajtova često nisu zadovoljni izgledom svojih web sajtova bilo da su urađeni bez web dizajera ili zato što je jednostavno došlo vreme za redizajn obzirom da se trendovi kao i tehničke mogućnosti u ovoj oblasti menjaju velikom brzinom.

izrada-web-sajtova

Redizajn web sajtova podrazumeva njihovo „ulepšavanje“ i standardizaciju. Drugačije rečeno, „promenu maske“ bez ili sa vrlo malo menjanja koda i strukture sajta. Samo „refresh“ koji će sajt učiniti lepšim, modernijim i svežijim. Uglavnom se ove promene odnose na redizajn zaglavlja sajta tj. „Header-a“, centralnog navigacionog sistema (novi dugmići, linkovi…) kao i footer-a tj. podnožja web sajta.

Web sajtovi su u današnje vreme podrazumevani vid komunikacije sa klijentima i potrošačima, fanovima… Stoga, nije dovoljno samo imati sajt već taj sajt mora da se idzvaja od ostalih na više načina a jedan, najuočljiviji je upravo web dizajn.

 

Web dizajn – vrste web sajtova

Ljudi vrlo često ne razlikuju osnovne pojmove u web dizajnu što nije ništa neobično ukoliko se profeionalno ne bave web-om. No, ipak, kada se odluče za izradu web sajtiva, neophodno je da se i sa tim detaljno upoznaju i da shvate razliku između korporativnih prezentacija, portala, društvenih mreža, blogova… Takođe, neophodno je da shvatite razliku u tehnologijama izrade web sajtova a ona je od izuzetnog značaja za dalji razvoj i napredovaje vašeg Web sajta. Vodite računa da li je vaš sajt urađen u „Flash“ tehnologiji ili u programskom jezicima HTML, PHP… Da li možete sami da uređujete vaš web sajt ili vam je za to potreban programer… dakle, pre nego se upustite u avanturu zvanu izrada web sajtova, raspitajte se šta znači CMS.

Ili nas jednostavno pozovite i zakažite sastanak. Konsalting i informacije koje ćete dobiuti od nas, biće od izuzetnog značaja za budućnost vašeg veb sajta.

Dobrodošli!