Zašto su Beogradski autobusi (opet) crveni

Oduvek sam želeo da saznam odgovor na ovo pitanje ali uzalud, sve dok onomad nije zazvonio telefon: „Nikola Prokić ovde, novinar Bulevara B92. Došao bih da Vas snimim, da nam kažete nešto o psihologiji crvene boje u koju će gradonačelnik Mali ofarbati sve autobuse GSP-a…“.

Bio sam u šoku! Otkud ovaj zna za moju “opsesiju” bojom gradskih autobusa?!

Ujedno, znao sam da je ovo jedina i jedinstvena prilika da beograđanima javno objasnim zašto su im autobusi bili, jesu (neki) i opet će biti crveni.

slider-gsp

Za pronalaženje konačnog odgovora imam nešto manje od dva sata (dok ne stigne TV ekipa) i Google pretraživač. Uzalud, zanao sam to i ranije, odgovora nema. Jedino da ga izmislim ali to nije etički. Međutim, jeste OK da sa javnosti podelim svoje zaključke. Uf, ali imam samo 25 sekundi u programu, reče mi Prokić u telefonskom razgovoru. Dobro, znam kako da „otmem“ vreme novinaru. Znači imam minut ipo :)

Ipak, Prokić želi da čuje odgovor na pitanje o značenju i simbolici i psihologiji boje a ne zašto je boja autobusa crvena. OK! Imam mogućnost da započnem priču o značenju boje a onda malo „skrenem“ na polje srodne teme…

Ali džaba! Nemam konkretan i tačan odgovor zašto su autobusi crveni!

Kako sam se uopšte zainteresovao za boju gradskih autobusa?

Sećam se da sam kao mali dečak vazda bio iznerviram ružnoćom autobusa u Beogradu. Kod tetke je vozila neka odvratno-ružna tamno-zelena sedamstošestica a kod babe i đeda neka još ružnija crvena četrdesetsedmica. Čini mi se da nigde nije bilo ružnijih autobusa nego u tom lepom Beogradu.

zeleni-autobusi-beograd

Tada je većina autobusa u gradu bila ružno-tamno-zelene boje (navodno su još ranije svi bili zeleni). Pitao sam se, zašto!!!

Vremenom su autobusi (kao i tramvaji i trolejbusi) postali dominantno crveni sa belo-kremastom šarom pri vrhu ili gde već… I to je bilo OK ali je kobnih 90-ih i 2000-tih godina GSP, kao i celu zemlju, zadesila užasna ekonomska kriza pa su se lepim Beogradom opet vucarale ružne i stare crvene kante i krntije. Beograd opet nije imao ni jedan lep autobus.

gsp-stari-autobusi

Prijateljski gradovi poklanjali su nam svoja rashodovana i odbačena vozila koje su nama izgledala kao najnoviji tip supersoničnog aviona. Prisetimo se da nam je Atina poklonila svoje stare trolejbuse (ukupno 30 kom.) a Bazel svoje rashodovane tramvaje, čuvene „Švajcarce“(ukupno 29). Autobuse nam je poklanjao i Beč (8 kom), Italijani (5 kom), Česi (3 kom) a Nemci čak 36 i to novih pa još i Mercedesovih!!! (Hvala svima!).

zuti-autobusi-beograd

A onda, skoro odjednom, u svakom slučaju naglo, gradom su se razmigoljili lepi, novi i moderni žuti autobusi. Vlada Japana Beogradu je poklonila čak 93 predivna žuta MAN-ova autobusa (čuveni „Japanci“), a grad je kupio još mnogo „Ikarbusovih“ a kasnije i „Solaris-ovih“ žutih autobusa.

Jedini odgovor koji znam u vezi boje autobusa je zašto su ovi današnji žuti – zbog „Japanaca“!

Standard je tada bio da autobusi budu žuti, trolejbusi narandžasti a tramvaju crveni.

narandzasti-trolejbusi-beograd

Odlučeno je najzad, od 01. januara 2016. godine, Beogradu se vraćaju njegovi prepoznatljivi crveni autobusi.

Lepo! Osim što, čini mi se, neću moći da prežalim žutu, inače moju omiljenu boju!

I tako, dok se, kao i uvek i za sve, pola Beograđana ljuti a pola raduje „prefarbavanju“ i promeni imidža grada, mene zove novinar da kažem nešto o tome a ja nemam svoj stav.

Da li treba da podržavam ili da „hejtujem“, pitam se!?! Da li da pohvalim gradonačelnika i ukažem na pozitivnu stranu sa akcentom na još lepši Beograd Ili da, sve to lepo isprdam i obesmislim… Ah da, ne pitaju me za mišljenje nego za značenje boje… Dobro, ali ja sve to mogu da prezentujem iz ličnog ugla. Mogu da sklopim par rečenica u kojima ću paralelno reći šta hoću.

Ili je pametnije da svojih „tri minuta“ okrenem u svoju korist i „izreklamiram“ sebe i svoj „zanajet“ tako što ću reći nešto pametno i korisno?!!

Palo mi je na pamet i da uporedim Beograd i London i tako delić slave i imidža „puste Londre“, poredeći ih, prenesem Beogradu.

londonski-autobusi

Ili da se „ušemim“ u imidž emisije tj. „Bulevara“ pa da budem interesantan duhovit i provokativan…?

Možda je ovo poslednje još i najpametnije, razmišljam… Ali kako biti istovremeno sve to u par rečenica?!

Skrenuti temu na Seks! To uvek pali i prolazi. Stara fora! Ali kako sa crvenog autobusa preći na „golicljivu temu“?!

Počinjem da pišem koncept kako bi u šo manje reči rekao što više. Podsećam se šta ono beše znači crvena boja… U Heraldici – hrabrost, u kulturi i tradiciji – moć, socijalizam, komunizam… u Psihologiji – toplota, uzbuđenje, strast, seks Tu smo dakle!

Pred kamerom ću reći ovo značenje a potom se naglas zapitati da li će se Beograđani seksualno usbuđavati svaki put kada vide svoj crveni autobus i iz toga izvesti zaključak. Pun pogodak! Pažnja javnosti skrenuta na sebe. (Ili na budalu) kako god!?!

U vremenu Farmi, Parova i Velikih bratova ionako ne može drugačije… Posle „šoka“ javnosti je eventualno možeš da podmetneš i neku pametnu dok očekuje dalje skandale. Ako stignem da kažem ili ako me ne iseku u montaži.

I tako, dok pišem ovaj tekst i, ujedno, čekam ponedeljak i emitovanje „Bulevara“ nervozan sam u iščekivanju u kom kontekstu ću biti interpretiran, i u koji kontekst će biti ubačena moja izjava…

Evo tog “konteksta” (za očekivati):

 

 

Nego, zašto su Beogradski autobusi (opet) crveni?!

Rekoh, ne znam ali znam šta znači crvena boja:

U psiholiškom smislu, ona zaista uzbuđuje, pa i seksualno ali samo ako predmet koji je crven ima ikakve veze sa tim. Npr. crveni karmin, crvene čipkaste gaćice… Autobus – teško ili nikako.

Energija, odlučnost, moć… sve je to nespojivo sa autobusom i njegovom bojom. Crvena zaista utiče na raspoloženje ali u većim količinama i za vreme duže izloženosti njenom delovanju. Dakle, crveni autobusi neće promeniti sliku grada. Čak, boja neće psihološki uticati ni na ljude koji se voze tim autobusima jer oni nisu crveni unutra nego spolja…

sareni-autobusi

U tradicionalno-kulturološkom kontekstu, crvena boja može asocirati na „stara vremena“, socijalizam komunizam…

Sveprisutna je. U toj boji su najveći svetski brendovi. Skoro svaka nacionalna zastava na sebi ima crvenu boju. Tu ništa nije slučajno.

gsp-stare-slike

Sa marketinškog aspekta, boja je moćno komunikacijsko sredstvo i njome se može reći mnogo. Crvena je u tom smislu sasvim OK boja. Prepoznatljiva je, emocionalno intenzivna, izaziva pozitivne asocijacije, osećaj želje i posedovanja. Ubrzava rad srca i podiže pritisak. Ima veliku talasnu dužinu pa je zbog toga uočljiva. Sve u svemu, GSP je dobro prošao u odnosu na mogućnost izbora.

Naime, građani su na sajtu bgprevoz.rs mogli da glasaju da li žele da im autobusi bidu crveni, beli, sivi ili svetloplavi. Zamislite samo sivilo sivih ili hladnoću svetloplavih… Ipak, ne mogu a da se ne zapitam zašto u anketi nije bila ponuđena i žuta pa čak i ona prastara tamno-zelena boja. Imale su apsolutno pravo da učestviju ali nisu, iz nekog razloga.

Zbogom lepi žuti autobusi. Dobrodošli crveni!


 

Eh da, zaboravih da sam slike za ilustrovanje ovog članka pokrao kojekude sa interneta. Red je da se kaže i unapred se izvinim svakome ko se prepozna :)

2 Responses to "Zašto su Beogradski autobusi (opet) crveni"

 1. Жути
  Жути Posted on December 31, 2015 at 9:28 pm

  Аутобуси су префарбавани у жуто-плаву јер је ДС владао Београдом и Србијом.

 2. Драган
  Драган Posted on July 3, 2016 at 12:02 am

  Као лаик, не делим мишљење да је боја лејланда мање вредна од револуционарне боје, вероватно, што ме везује у сећањима за лепе дане.
  Друго, лажна анкета и наводно изјашњавање грађана за коју већина није знала је алиби за самовољу, која је већ дуго времена карактеристика власти.
  Жута боја је, по мени, бољи избор за овај суморни град и становнике

Leave a Reply